Политически консултации между министерствата на външните работи на България и Португалия

На 12 януари 2010 г. в Лисабон се проведоха политически консултации между министерствата на външните работи на Република България и Португалската република на равнище политически директори. Българската делегация бе водена от посланик Юрий Щерк – политически директор и директор на дирекция „Политически въпроси“ в МВнР, а португалската – от посланик Нуно Брито, генерален директор на генерална дирекция „Външна политика“, съобщават от пресцентъра на МВнР.

В хода на разговорите бе осъществена полезна обмяна на мнения и виждания по широк кръг въпроси от взаимен интерес в областта на общата външна политика и политиката за сигурност на Европейския съюз, включително по обстановката в Афганистан, Близкоизточния мирен процес, политиката на ЕС спрямо Иран, Западните Балкани, инициативата „Източно партньорство“, енергийната сигурност, предстоящата среща на върха на НАТО и др.

По време на консултациите беше установено сходство в позициите и оценките по редица ключови въпроси на съвременните международни отношения. Двете страни потвърдиха интереса и готовността си за продължаване на много доброто сътрудничество в политическата област и изразиха взаимно желание за задълбочаване на взаимодействието между България и Португалия в рамките на ЕС./КРОСС/