Политическа воля за решаване на проблемите в минния сектор

miniТова е първото правителство от осем години насам, което демонстрира политическа воля за решаване на натрупаните проблеми в бранша. Това заяви пред министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков председателят на Българската минно-геоложка камара (БМГК) Лъчезар Цоцорков. По данни на организацията минният сектор създава 5% от БВП, а в него са заети пряко около 30 хил. души, а непряко – около 150 хиляди.

На срещата стана ясно, че браншът е обединен около основните идеи за промяна в нормативната уредба – да се създаде единен орган за управление на подземните богатства и принципите и методите за определяне на концесионните такси да бъдат записани в закона.

Министър Трайков приветства факта, че целият минен сектор подхожда с консенсус към най-важните проблеми и изрази надежда, че те ще бъдат разрешени бързо и адекватно.

Българската минно-геоложка камара работи върху проект на нов закон за подземните богатства, който ще се предостави на министерството до края на месеца, обяви Цоцорков. Министър Трайков се ангажира предложенията за промени в законодателството да бъдат интегрирани по най-добрия за бизнеса и за държавата начин.

Предаде – МС