Ползи от градинарството

Градинарството, е едно от най-приятните занимания, на които може да се отдадете през свободното си време. Ако сте запалени градинари може да практикувате любимото си занимание дори през зимата, но за целта трябва да сте си построили зимна градина. Освен, че ще си запълните времето с нещо приятно и същевременно полезно, градинарството може да Ви даде много повече, отколкото смятате. Последните изследвания доказват, че градинарството може да окаже положително влияние върху психическото и физическото Ви състояние.

Според изследванията градинарството може да промени мирогледа Ви за живота и случващото се около вас, тъй като, е много трудно да сте заобиколени от красива растителност и същевременно с това да бъдете нещастни. Все пак, за да Ви убедя в думите си и да Ви докажа, че не говоря празни приказки ще отбележа, че според едно от най-големите проучвания 90 процента от хората, които се занимават с градинарство са станали по-големи оптимисти, отколкото са били преди да се захванат с градината. Според специалистите причината за това се крие във факта, че те виждат как благодарение на техните усилия и грижи едно съвсем мъничко семе се развива до голямо и красиво растение. Повечето психолози и лекари използват градинарството като терапия за лечение на хора, които преминават през трудни етапи от живота си или такива с психически проблеми. Градинарството помага на хората да се преборят със стреса и напрежението, което ги измъчва.

Освен за психическото и душевното състояние на хората, градинарството оказва благоприятен ефект и върху физическото ни състояние. Според някои изследвания градинарството намалява риска от остеопороза. В САЩ беше проведено проучване, в което са взели участие повече от 3000 човека. След него учените установяват, че градинарството оказва благоприятен ефект върху костите и мускулатурата на човека. Като дори учените твърдят, че риска от остеопороза, е много по-малък за градинарите сравнение с хората, които спортуват.