Поздравления до държавния глава по повод националния празник

По повод националния празник 3 март президентът Георги Първанов получи поздравителни писма от държавни глави.

“По повод националния празник на страната имам голямото удоволствие да изпратя най-сърдечни пожелания до Вас и до народа на България, както и най-добрите си пожелания за мирно и успешно бъдеще”, се казва в поздравлението на кралицата на Великобритания Елизабет Втора.

***
“Приемете искрени поздравления по случай националния празник на България.

С топли чувства си спомням нашата среща през февруари миналата година в хода на Вашето официално посещение в Москва по случай откриването на Годината на България в Русия, обстойния обмен на мнения по целия комплекс от въпросите на руско-българския дневен ред.

Убеден съм, че дълбоките исторически традиции на тесни връзки между нашите държави, в основата на които е духовната общност на двата народа, предопределят в дългосрочна перспектива развитието на приятелските отношения, на многоплановото и взаимноизгодно сътрудничество в интерес на Русия и България, европейската стабилност и сигурност”, се казва в поздравлението на президента на Руската федерация Дмитрий Медведев.

***
Президентът на Федерална република Германия Хорст Кьолер изпраща на държавния глава и на българския народ сърдечни поздравления. “Нашите страни в традиционно и тясно приятелство са свързани една с друга с многообразни политически, икономически и културни контакти. Убеден съм, че на тази основа, както и със съзнанието, че само с общи усилия можем да се справим с бъдещите европейски и глобални предизвикателства, нашите отношения ще се задълбочават и става още по-интензивни”, се казва още в поздравлението на президента Хорст Кьолер.

***
Емирът на Катар поздравява държавния глава и пожелава прогрес и просперитет на приятелския български народ и изразява надеждата си, че връзките на приятелство и сътрудничество между двете страни ще бъдат още повече засилени.

***
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев изразява най-искрените си поздравления. “Надявам се, че укрепването на приятелските ни отношения в областите от взаимен интерес и в рамките на проведените от Европейския съюз програми и проекти и занапред ще продължат успешно да се развиват със съвместните ни усилия”, се казва в поздравлението на президента Илхам Алиев.

***
В писмо до държавния глава папа Бенедикт XVI изпраща най-добри пожелания до президента Първанов и българския народ. “Като имам предвид непрекъснатия прогрес на страната, моля Всевишния нацията да сподели цялостната загриженост за засилване на общото благо и да сътрудничи за цялостното развитие на човешката личност”, се казва още в писмото на Светия отец.

***
В поздравление до държавния глава генералният секретар на ООН Бан Ки Мун подчертава, че организацията продължава да бъде водещият световен универсален форум. “По решаващи въпроси от глобално значение от климатичните промени до равенството на половете, от мироопазване до развитие и човешки права, Обединените нации предлагат крайно необходим канал за артикулиране и придвижване на волята на международната общност.

Ангажиментът на страните-членки е жизнено важен за този процес. С ваша подкрепа можем да посрещнем заплахите на нашето време и да построим по-проспериращ, справедлив и постоянен свят за всички. Разчитам на страните-членки да мобилизират своята колективна енергия, за да изпълнят целите за развитие на хилядолетието до 2015 година.

Окуражаващо е да се знае, че Обединените нации могат да разчитат на лидерството и подкрепата на България във всички свои усилия”, се казва в писмото на генералния секретар на организацията.

***
“Народът на Ирландия се присъединява към мен, за да изразим най-искрените си поздравления и топли чувства към Вас по повод националния празник”, пише в поздравлението си президентът на Ирландия г-жа Мери Макалийс, която изпраща пожелания за добруване и благоденствие на народа на България.

***
Президентът на Чехия Вацлав Клаус пожелава на държавния глава и на българския народ успех и просперитет. Взаимното разбирателство и приятелството между Чехия и България ще продължат да се развиват в интерес на насърчаването на споделените ценности, отбелязва още президентът Вацлав Клаус. “Твърдо вярвам в бъдещето на взаимно изгодното ни сътрудничество, което ще предоставя нови възможности за развитие на историческото партньорство на нашите две страни”, се казва още в поздравлението.

***
Поздравления и пожелания за просперитет на българския народ са изпратили също императорът на Япония Акихито, кралицата на Холандия Беатрикс, кралят на белгийците Албер Втори, президентът на Австрия Хайнц Фишер, президентът на Палестина Махмуд Аббас.