Пожар пламна във фабрика за взривни вещества във Видинско

Пожар избухна тази вечер във фабрика за взривни вещества, трима души пострадаха леко. Фабриката се намира в село Горни Лом, Видинско.

Тримата пострадали са служители на фирмата. „Двама от тях са работници от фабриката, третият също е служител на фабриката с порезни рани, но са без опасност за живота“, заяви подп. Николай Николов – директор на Национална служба пожарна безопасност и спасяване (НСПБС). По думите му по време на инцидента е имало и други служители, които са били на работа, но са успели навреме да излязат. „Не разполагаме с информация, която да подсказва, че има други застрашени хора на мястото на пожара“, посочи Николов.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов потвърди за инцидента и заяви, че ситуацията в Горни Лом е поставена под контрол от началото на пожара. Цветанов уточни, че е създаден Кризисен щаб, начело с главен комисар Николов директор на НСПАБ, а за мястото на инцидента е заминал неговия заместник.

Районът на инцидента в село Горни Лом е обезопасен и отцепен. „След полученият сигнал за пожара екипите на НСПАБ са се отправили към горящата фабрика. На мястото се е оказало, че в едно от помещенията на фабриката са се съхранявали 10 т. амонит. В друго помещение на фабриката са били складирани други 20 т. При разгарянето на пожара се е запалило помещението с 10-те тона амонит“, заяви министър Цветанов, цитиран от Агенция „Фокус“.

„По първоначална информация в склада, където стана взрив, може да има противопехотни мини. Въведена е техника на безопасност и е ограничен достъпът до склада“, обясни още министърът на вътрешните работи. „В момента пожарът е със затихващи функции, но няма да се предприеме влизане в склада, докато не се установи дали няма други съоръжения в склада“, каза още той.

Към момента смятаме, че няма опасност за населението в село Горни Лом, заяви подп. Николай Николов. Районът е отцепен в радиус от около километър и половина от мястото на пожара. Няма застрашени хора от евентуална нова експлозия“, посочи Николов.

Той обясни, че това е завод „Миджур“, който е специализиран за взривни вещества и материали и утилизация на такива средства.

„Всички служби от Министерството на вътрешните работи, имащи ангажименти към подобни ситуации са на мястото на инцидента – пожарна, полиция, „Гражданска защита“, „Гранична полиция“. В контакт сме с Министерство на отбраната, за да могат те с техни специалисти да подскажат, какво бихме могли да очакваме предвид наличието на тези вещества там“, посочи Николов./DarikNews/