Под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева в София ще се състои Международно състезание по право на Европейския съюз

Под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева в София ще се състои Международно състезание по право на Европейския съюз. В навечерието на престижното събитие председателят на парламента се срещна с представители на Сдружението за международни състезания по право – български партньор на инициативата.

Пред представители на медиите председателят на Народното събрание и организаторите обявиха програмата на Международното състезание, чийто домакин е София. То ще се състои на 1 и 2 май 2010 г. Участие са потвърдили 18 отбора от студенти-юристи. България ще бъде представена от два отбора – от Софийския университет и от Университета за национално и световно стопанство.

Цецка Цачева отбеляза, че през 2009 г. българският отбор е спечелил първото място и пожела достойно представяне на българските участници и завоюване на първите две места в надпреварата.

Председателят на парламента каза, че в разговора си с представителите на Сдружението за международни състезания по право е споделила затрудненията, които Народното събрание има при прилагане на практика нормите в Лисабонския договор, които дават възможност на националните парламенти активно да участват в законодателния процес на ЕС. Цецка Цачева посочи, че младите прависти са обещали да бъдат съветници на парламента в тази област. „Няма как да бъдем със самочувствие в ЕС, ако ние не сме ерудирани, експерти, достатъчно подготвени и с необходимата тежест да отстояваме българската кауза”, отбеляза тя.

Финалът на състезанието е от 15.00 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщи председателят на Сдружението за международни състезания по право Димитър Делчев. Отборите ще трябва да представят вариант за съдебна практика в ЕС по предварително зададен казус.

Темата на дебата е за конфликта между две от политиките на  ЕС – за защита на личните данни и за прозрачност при усвояването на европейските фондове, посочи Димитър Делчев. Той поясни, че един от аспектите на казуса е дали имената на бенефициентите на средства от европейските фондове да бъдат публикувани в интернет.

Организатори на състезанието по европейско право, което се състои от 1995 г., са Британският център по право на Университета в Кеймбридж и Департаментът по европейско право на Варшавския университет. Надпреварата е под егидата на Съда на Европейския съюз.