Под заглавие „Безимотният човек“ германският вестник „Зюддойче Цайтунг“ разказва в днешния си брой как Симеон Втори, някогашният цар и след това премиер, засега е лишен от правото да ползва собствеността си.

Царят е ядосан и въпреки обичайната си дискретност този път не сдържа чувствата си. В декларация до българския парламент Симеон Втори отправя обвинения към депутатите, че действат в противоречие със закона и конституцията. „Не забравяйте, че живеем в 21 век, и че България е пълноправен член на Европейския, а не на Съветския съюз“ – изтъква той.

Злоупотреба с властта?

Причината за този изблик е приетият с голямо мнозинство от парламента мораториум върху имотите на Симеон. Семейството му не е лишено от земите си, но може да ги ползва само ограничено в очакване правата на собственост да бъдат прегледани от парламента наново и да бъдат уредени в специален закон.

В случая става дума за временната кулминация в продължителната дискусия на тема дали осъщественото в отминалото десетилетие връщане на земите на царя е в съответствие с нормативната уредба. Историята води началото си още от 1887 година, когато дядото на Симеон Фердинанд е определен за български регент. С идването на власт на комунистите, през 1946 година на 6-годишния тогава Симеон му се налага да напусне страната, а собствеността на семейството е национализирана – акт, който е обявен за противоконституционен през 1998 година. Симеон и неговата сестра Мария-Луиза получават недвижимите си имоти обратно, стойността им се оценява на около 120 млн долара. Става дума за двореца Враня с 98 хектара земя, както и за дворците Царска Бистрица и Ситняково, за 1 653 хектара гори, ловджийска хижа, къща в Баня и голям имот в София. Още през 2006 година обаче някои депутати посочват, че реституцията е извършена не по правилата.

Темата става източник на остри противоречия покрай впускането на Симеон в политическа дейност. През 2001 година той е избран за министър-председател, през 2005 г. губи властта, но запазва влиянието си в тройната управляваща коалиция заедно със социалистите и ДПС. Още тогава противниците му го упрекват, че се е възползвал от властта си, за да се погрижи за наследството си.

Връщане към тъмното минало?

И сега Яне Янев, лидерът на една популистко-консервативна малка партия – вносител на проекта за мораториума – казва, че Симеон като премиер е вкарал в кабинета въпроса за реституцията в рамките на изключителен конфликт на интереси. Янев определя стойността на царските имоти на 500 млн евро и отбелязва, че в кризисни времена държавата не може да си позволи да й отнемат този ресурс.

В декларацията си от уикенда Симеон подчертава, че парламентът не бива да се държи като народен съд. „Едно от най-важните постижения на демокрацията е ненакърнимостта на частната собственост и равенството на правата и задълженията на българските граждани. Тяхното нарушение ни връща към най-тъмните периоди от историята ни“ – отбелязва Симеон. В следващите месеци случаят ще продължи да занимава интензивно българите – прогнозира Клаус Брил, автор на публикацията в „Зюддойче Цайтунг“./Deutsche Welle/