Подреждане на цветята в стаята

Ако имате стая или кът в битов стил, не поставяйте там екзотични видове. Най-добра растителна декорация за такава обстановка са зелениката, бръшлянът, здравецът и други стари цветя.

Като се има пред вид, че растенията трябва да се наблюдават отгоре или отстрани, поставяйте едрите растения направо върху пода или върху ниски подставки, дребните — върху някакви мебели, а растенията с падащи стъбла вдигайте високо върху подставки или други приспособления. Кошничките са изплетени от лико и са с дълги дръжки, удобни за закачане на стена. В поставените в тях саксии може да се засадят церопегия, колумнея, сциндапсус, бегония с падащи стъбла, фикус пумила и много други ампелни растения. Може и в двете саксии да има еднакви растения, а може цветята да са различни, но взаимно да се допълнят по багри и обем.

Вместо в кошници цветята може да се поставят в лек декоративен съд от пластмаса, пригоден за закачане на стена. Съдът може да е обагрен различно — еднобагров или пъстър — и в зависимост от това се избират чистозелени или пъстролистни и цъфтящи растения.

Когато цветята с храстовиден или дървесен характер загубят долните си листа и стъблото им се оголи, както става с фикуса, хибискуса, кордилинето и др., около тях засадете ниски растения, за да се закрият голите стъбла. В такива случаи може да се постигнат интересни комбинации, при които се проявяват вкусът и въображението на домакините. Неблагоприятните условия около отоплителните тела (печките и радиа¬торите) се понасят най-добре от месестостъблените и месестолистните растения, красула, котиледон, ешверия, различните кактуси от пустинните области и пр.

Ако любимите ви цветя са светлолюбиви, а мястото край прозорците е заето с мебели, можете да използвате статив. Той е съставен от метален стълб, закрепен , за пода и за стената. По него има неподвижни метални пръстени, а над всеки от тях се намира хоризонтално въртящ се лост, който носи малка площадка за саксията.

При избора на цветя имайте пред вид и размерите на помещенията. Не внасяйте в малка стая големи, импозантни растения. За нея подхождат по-дребноразмерните видове — те са в хармония с общите пропорции и внасят уютност и настроение. Обратно, в просторните помещения само едроразмерните растения съответствуват на общата уедреност на мащабите.