Подмяна на самоличност и износ на оръжие разкриха гранични полицаи на КГПП-Дунав мост

Младо момиче /17г./ се представило за 22-годишна за да напусне страната с чужд документ; при проверката на микробус са открити боен и преправен газов пистолет

Вчера на ГКПП”-Дунав мост” служители на ГД „Гранична полиция” извършили проверка на излизащ от страната микробус “Мерцедес”. В буса пътували деветима български граждани – С.М. /30г./, 18-годишната Н.Д., Х.Д. /25г./, А.Х. /46г./, 45-годишната А.Х. , Ф.У. /28г./, И.Ю. /32г./, С.Н /21г./ и 22-годишната Р.Д.
Граничните полицаи проверили документите на всички, но им направило впечатление, че една от жените очевидно е непълнолетна. Бързо е изяснено, че най-младата от групата – по документи Р.Д./22г./ в същност не е на тази възраст, представя се за друг човек и показва чужда лична карта. Изяснена е истинската й самоличност – момиче на 17г., а с това и обстоятелството, че има наложено ограничение за напускане на страната и е обявена за издирване за-ради напускането й на дом за настаняване на малолетни.
При последвалата щателна митническа проверка, поискана от граничните полицаи, зад кората на една от седалките на микробуса е открит пакет с боен пистолет “Макаров” със заличени номера с десет патрона и газов пистолет без марка, преработен за стрелба с бойни патрони с осем боеприпаса за него.
Двама от групата – Х.Д./25г./ и Ф.У./28г./ са с криминални регистрирации /за кражби/,  вторият – и за участие във въоръжен грабеж. В един от пепелниците на микробуса допълнително е открит пакет с 8 /осем/ грама вещество, реагирало при полевия наркотест на марихуана.
По случая е образувано досъдебно производство по чл.337 и чл.354А от НК.