Подмладете се с краставица

Кое е общото между хидратиращия крем, лосиона за слънчево изгаряне и шопската салата? Краставицата. Захранва не само стомаха, но и кожата.

Още в древни времена на сочния зеленчук са се приписвали лечебни свойства, а прочути римски красавици са налагали лицата и телата си.

Краставицата съдържа голямо количество вода, малко белтъчини, витамините С, В1, В2, РР, провитамин А, калций, калий, магнезий и фосфор. Тя е вълшебно свойство през лятото за топенето и на килограми, и на бръчки. Почиства и отмива отровите, нормализира водния баланс на организма, почти не съдържа калории. Тези, които искат да свалят килограми, не трябва да прекаляват със зелената диета повече от три дни.

Похлупени с кръгчета краставица очи виждаме често в рекламите на козметичните продукти. Те опъват, избелват, матират, овлажняват и тонизират кожата.

Загладете бръчките на челото с всекидневен масаж, но оставете краставичния сок да изсъхне и да образува ципа, едва после измийте. Можете да си направите успокояващ таратор за кожата с краставица и кисело мляко.

Още в стари времена се е знаело, че пресният краставичен сок нормализира кръвното налягане и сърдечната дейност, полезен е за косата, ноктите и зъбите. Почиства и освежава кожата, свива порите и глади ранните бръчици.

При мазна кожа сокът се смесва със спирт, при нормална – с отвара от листа на роза, а при суха – със зехтин и лимонов сок. При пъпки и черни точки смесете соковете от краставица и диня.

При мазна кожа помага домашната краставична пудра два пъти седмично. Достатъчно е да смесите на прах равни части сухи семена от краставица и оризово брашно.

Друга домашна разкрасителна процедура е краставичната вода. Необходими са ви краставичен сок, жълт кантарион и розова вода. Течността е богата на сяра, витамините С и А. Успокоява, освежава, изглажда и стяга кожата. Има и противовъзпалително действие.

Краставицата ще ви отърве и от досадните лунички, ако вместо само в чинията, я поставяте често и на лицето си.

А ако изгорите на плажа, краставицата отново идва на помощ. Рендосайте я не само за разхлаждащия таратор, но и за охлаждане на загорялата ви кожа. /Actualno.com