Подкрепа за Македония

Бойко Борисов МакедонияБългария ще подкрепи Македония за членството й в евроатлантическата и в европейската общност, но това няма да стане на всяка цена и безрезервно. Страната ни има очаквания към нашите съседи и те на първо място трябва да бъдат оправдани. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов след среща с премиера на Република Македония Никола Груевски, която се проведе днес в Министерския съвет по инициатива на македонския правителствен ръководител.

Като най-важно условие премиерът Борисов изтъкна преустановяването на говора на омразата срещу България от страна на политически лица и на представители на официални институции, в публикации в държавни медии, както и в разпространяваните учебни помагала.

„Важно за страната ни е снемането на всякакви малцинствени претенции в съответствие с декларацията от февруари 1999 г. и преустановяване на подстрекателствата на тема ОМО „Илинден”, заяви още министър-председателят. По думите му преодоляването на споровете между двете държави, свързани с общата история и култура, може да стане чрез съвместно честване на историческите дати и събития.

„Историята трябва да бъде оставена на историците, а днес нека да се съсредоточим в настоящето, заяви от своя страна премиерът на Република Македония Никола Груевски. Той заяви желание да бъдат запазени и развити занапред добросъседските и приятелски отношения между двете страни и увери българския премиер, че ще бъде спазен добрият тон между институциите на двете държави.

„България и Македония са съседни, братски народи и те трябва да си помагат при нужда. Подкрепата ни е свързана не на последно място и с покриването на определени критерии за членство на Македония в НАТО и ЕС и аз се надявам в това отношение да няма проблеми”, допълни премиерът Борисов