Подаряването като колективна лудост

Отново празници, отново пазаруване като за последно. Защо хората купуват безброй подаръци и харчат пари безразборно? Един поглед над Берлин разкрива някои типични характеристики на празничната истерия.

От дни насам настроението в Берлин е борбено. Пред касите се бутат хора, погледите им са алчни. Пазарно опиянение е обхванало мнозина. Без него обаче не може – твърди социологът Фридрих Рост, който от години изследва феноменът на подаряването и приемането на подаръци: „Подаръците, когато са подходящи, са израз на зачитане и уважение, каквото човек не може сам да си закупи. Разбира се, има и провали, които носят голямо разочарование. За социолозите е например интересно да изследват кой какво подарява и кому.“

Който дава, печели

Фридрих Рост, който от 20 години насам научно изследва жестовете на подаряване, има и собствена теза: доброволното даване блокира агресията и разведрява конфликтни взаимоотношения – твърди той. Според него подаряването е уникален акт на социално действие, което създава доверие.

Това не бива да се забравя, когато подаряваме. Защото подаряването е нещо като мисия за мир. Следователно бихме могли да помислим за подаръци не само на нашите приятели и близки, но и на онези, които считаме за свои врагове и съперници: „Това са жестове на учтивостта, които създават добра атмосфера. По същия начин е прието да носим букет цветя или друг малък подарък, когато отиваме на гости – по този начин се създава симпатия.“

По 700 евро за коледни подаръци!

Икономистите обаче гледат на това по малко по-различен начин. Британският финансов експерт Джоел Валдфогел смята подаръците за „икономическа лудост“, кояго ежегодно причинява щети, колкото от един средно голям ураган. Валдфогел говори за „икономическо безумие“. Неговите изследвания сочат, че всеки германец дава средно по 700 евро за коледни празници – с доста съмнителни резултати.

Според него тъкмо най-близките роднини – като баби, дядовци, родители и лели, най-често бъркат с избора на коледен подарък. Стойността на погрешно закупените подаръци възлизала на 70 милиарда евро – сочат резултатите от негово проучване. Може би затова магазините в Германия се готвят за „следколедното пазаруване“ – тогава се връщат обратно или заменят повечето от ненужните или неподходящи подаръци.