Повече от 6 хиляди посетители привлече изложбата в Президентството

От 25 януари до 10 февруари 2010 г. президентската институция беше домакин на изложбата „По стъпките на историята – свидетелства от старите столици”.

Привлечени от необичайното място, над 6 000 души се запознаха с паметници на средновековната българска история от столиците Плиска, Велики Преслав и Търновград.

Изложените експонати предизвикаха силен интерес у посетителите. Предметите, заели място във витрините, умело се допълваха от постери, съчетали теренни снимки от последните археологически разкопки, графични идейни възстановки на дворцови и храмови постройки, на важни паметници.

Желанието да бъдат видени в обем отдавна разрушени постройки, от които следите са дори трудно забележими, най-ярко пролича от интереса на посетителите към макет на Кръглата „златна” църква във Велики Преслав (автор арх. Б. Игнатов).

Вълнуващи за публиката бяха ценни паметници като многосъставния златен нагръден кръст-енколпион от Плиска (IX в.) и керамичната икона на св. Теодор Стратилат от манастира „Св. Пантелеймон” при Патлейна (до Велики Преслав) ( Х в.), които често представят българската средновековна култура и изкуство в световни изложби. А иконата „Св. Богородица с Христос” от Несебър (XIV в.), освен с духовното си пречистващо въздействие, напомняше чрез надписа върху златната обкова, че е важно човек да бъде щедър, да уважава и пази сътвореното за общо благо.

Стотици посетители, провокирани от инициативата и експозицията, записаха своите впечатления и пожелания в специално подготвената за това книга. Едно от най-често срещаните пожелания в нея е тези срещи със свидетелства от историята ни да бъдат по-чести.