Плетена градинска мебел – естествена и синтетична

Каква конструкция можете да имате от плетена мебел за градината? Защо предмети от естествена плетка не трябва постоянно да се държат на улицата?

Конструкции

С каква плетка? От всички точки на зрение конструкциите на плетената мебел могат да се разделят на две групи: напълно плетени и частично плетени мебели.

  • Напълно плетена мебел. Тези предмети се изработват от един и същ материал, но с различна дебелина. Типичен пример е градинската мебел от ратан: в производството, на която се използват лиани с различни дебелини, както тънки стъбла и люспи. От първите се правят рамките, а от вторите – навесните елементи, седалки, облегалки, страници и др. Напълно плетената градинска мебел се среща много малко, отколкото предметите с един или няколко плетени детайли.
  • Частично плетени мебели. В повечето случаи има метални или дървени рамки, към които се закрепват някои плетени детайли. По такава технология се изпълняват болшинството от плетените предмети за градинска мебел: маси, кресла, шезлонги и др. Впрочем, възможен е, и противоположен вариант: плетени рамки и навесни елементи от друг материал – например, стъкло.

Естествена плетка

Ива и ратан. В България това е най-разпространените модели за изработване на плетени градински мебели. С пръчки от ива се правят маси и люлеещи се столове от родни майстори, а от ратан се произвеждат всевъзможни предмети от майстори занаятчии от Югоизточна Азия и крупни мебелни фабрики на Западна Европа. (Плетените предмети могат да бъдат изработени, както ръчно, така и машинно). Градинската мебел от ратан е популярна в цял свят.

Само под покрив и навес. Плетената мебел от естествени материали е необходимо да се съхранява само под навеси – на веранди или тераси. В градината те могат да стоят само през топлите дни на годината. Нежната естествена плетка от ратан бързо се напуква и стават крехко чупливи. Поради този си недостатък болшинството мебели от «естествена плетка» се използват за домашния интериор. Има и хора които предпочитат да ги използват като практични мебели но много скоро се налага да прибегнат до тяхното изхвърляне до депо заради това че са много крехки. Ако се заемете да извикате градинари за почистване на двор и да направите специялен кът като зимна градина, може и да запазите за по дълго живота на плетените мебелите. Направете си еднин остъклен кът без влага тогава със сигурност ще имате естествено плетени мебели за дълго.

Синтетични плетени мебели

Хуларо, полиетилен и други полимери. Мебели с елементи от синтетични плетени материали се произвеждат от много европейски компании. Често самите названия на полимерите се регистрират като търговски марки: Hularo®, Politech® и други. Предимно такива частично плетени мебели имат метални рамки, които са хромирани или прахово боядисани.

Вилните кресла трябва да се отличават от своите градски аналози. Но, това не е само относно комфорта и привлекателността, удобните и красиви кресла с плетени синтетични рамки са практични и олекотени.Относно експлоатационните удобства на креслата от синтетични материали не можете да се съмнявате. Много дизайнери производители конструират от синтетични материали комфортни дивани и кресла, на които е приятно да се отдъхне и релаксира с удоволствие. Истината е, че от синтетичен материал производството на мебели не е толкова просто. От него се създават настоящи арт — обекти, дело на въображението на авангардни дизайнери.