Плевнелиев: Тайни агенти ще борят корупцията в МРРБ

plevnelievВ МРРБ има антикорупционна стратегия, която включва внедряването на тайни агенти във ведомството, за да има повече прозрачност в работата. Това заяви министър Росен Плевнелиев в изказването си пред участниците в Кръглата маса днес на тема:“Ефективна защита на лицата, подаващи сигнали за корупция“, предаде репортер на БГНЕС.

За четири месеца в МРРБ има промяна – създаде се „горещ телефон“, пощенска кутия, имейл и факс за подаване на сигнали срещу корупцията.
БГНЕС припомня, че едва 3 процента от българските граждани имат желание да подават сигнали за корупция. Това заяви изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници” Диана Ковачева по време на форума, където представи доклад за проблемите на ефективната защита на лицата, подаващи сигнали за корупция в България. 14 процента от съгражданите ни се страхуват от репресия и преследване, ако алармират за конкретен случай. Големият процент то българите нямат намерение да бъдат активни, тъй като смятат, че нищо няма да последва след тяхната намеса. Тези резултати са получени след национално представително разследване у нас, проведено между февруари и юни тази година. Липсата на адекватна законова защита отказват гражданите от идеята да подават сигнали срещу корупцията. Това от своя страна води до ниската разкриваемост на този вид престъпления. Основният извод за България след регионалния доклад на „Трансперанс интернешанъл” е, че макар да има законова регламентация за подаването на сигнали за корупция, напрактика липсва система за защита на хората, които дават информация за този обществен рецидив. Не е създаден механизъм, при който тези лица да получат защита на своите права срещу преследване, репресия, уволнение, както и да бъдат обезщетени в последствие на срещу нанесени вреди в резултат на подадения от тях сигнал.За разлика от България други държави успяват да контролират този процес във фазата след осъществяване на корупционния акт. България продължава да е на последно място в Европейския съюз по ниското ниво на противодействие срещу политическата корупция. /БГНЕС