Плевнелиев: За 2010 година има заделени 5 млн. лева за енергоефективност на пасивните сгради

plevnelievПравителството трябва да приоритизира темата за енергийната ефективност. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при откриването на конференция за изграждането на пасивни сгради, предаде репортер на БГНЕС.

Следващите 20 години светът ще премине през много по-дълбока трансформация, отколкото при предишните 100 години. Големият въпрос е дали ние искаме просто да бъдем свидетели на тази трансформация към нови продукти, нови технологии и нови стандарти, по-устойчиви, свързани с природата – не само да ги наблюдаваме, но да бъдем част от тях, посочи Плевнелиев. Той обясни, че правителството трябва да създаде стимули, така че темата за енергийната ефективност да бъде на дневен ред в българските семейства. „Ние трябва да дадем възможност на всички българи да разберат, че инвестициите в енергийна ефективност са много по-важни. В Югоизточна Европа има 50 милиона население, което адресира същия проблем, който ние адресираме днес тук”, каза още регионалният министър.
Дай Боже, тези 150 млн. лева да дойдат, аз все още не вярвам, че Министерство на финансите ще ги даде, заяви Росен Плевнелиев по повод актуализацията на бюджета, с която се предвижда над 100 млн. лева да се дадат на МРРБ. Държавата трябва да бъде най-стабилният платец, най-коректният партньор, посочи Плевнелиев. Той се надява на минимум 25 млн. лева, които да се използват за зимно почистване и 44-те млн. лева, които са по бюджет. Той запита защо досега 20 години, в България е била приоритизирана ядрената енергетика, а не магистралите. „Ние сме готови да „набухаме” 10 млрд. евро в атомни електроцентрали, а 1 млрд. евро са всички магистрали на България”, коментира още Плевнелиев. Той твърди, че кабинетът Борисов е първият направил приоритет строежа на магистралите.
По отношение на програмата за енергоефективност на пасивните сгради, Плевнелиев съобщи, че за следващата година „след големи битки с Министерството на финансите” са били заделени 5 млн. лева. От януари ще започнат изплащанията на задълженията, и ще се търси възможност за разширяване на програмата с европейски средства, тъй като в бюджета няма. До момента по програмата са били изразходвани около 4 млн. лева, с които е направена енергийна оптимизация на 27 сгради, а предстои да се направи за още 32 сгради. „Моят подход е да бъдем пионери в нашето министерство и ние бяхме в много отношение”, похвали се Плевнелиев. „На мен ми се ще да излезем малко от рамката, че все някой трябва да свърши работата на българите и все едно правителство трябва да им решава всичките проблеми”, каза още Плевнелиев. Той призова семействата да наблегнат на енергийната ефективност. Запитан как с тази цел ще се справят пенсионерите обаче той отговори: „Всеки трябва да може да си прави сметка – всеки, който купува панелно жилище. Иначе той просто погребва парите си”. „Когато си направите сметката, че инвестирате 102 лева на кв. м. при 55 кв. м. панелка, които са 6 хил. лева и сметките за енергия ви паднат с 60%, това означава, че имате икономия”, допълни още той. Плевнелиев се съмнява, че финансовият министър Симеон Дянков, ще предостави обещаните милиони, защото „в последните три месеца прекалено много неща се казаха, но не всичко се случи”. Той припомни за спрените общински проекти, където МРРБ редуцира средствата от 52 млн. лева на 29 млн. лева. Министърът ще спази нареждането на Дянков и ще регистрира в МФ реализираните икономии в размер на 2-3 млн. лева, за да може те да преценят дали да ги дадат за коледни бонуси на служителите на МРРБ. „Искам правителството да говори на един глас” каза той. В същото време министърът ще плати от джоба си парти за децата на служителите си, каквато традиция има в МРРБ.
Утре изтича срокът за назначаване на нов директор на Агенция „Пътна инфраструктура”. Плевнелиев се надява да има кандидати за поста. Ако няма такива той ще разчита и.д. в момента Божидар Йотов да си подаде документите за назначение. Плевнелиев обясни, че Дирекция „ВиК” се сляла с Дирекция „Благоустройство”. „Когато много удобно в миналото инвестиционните дейности са разпределяни между различни агенции, за да може различни партии да се упражняват на темата инвестиции, аз мисля, че много по-съществено е не ДПС да управляват благоустрояването, а БСП ВиК сектора. И ако им видите обемите, те по един много интересен начин съответстват на формулата 3-5-8.”, заяви Плевнелиев. /БГНЕС