Плевен: Открит наркотик в затвор; Над 6 грама амфетамин; Полицаи от Долни Дъбник заловиха 17-годишен; Домови крадец;

plevemПлевен. Вчера около 11 часа при проверка в килията на лишените от свобода 36 годишен и 24 годишен в плевенския затвор било намерено полиетиленово топче,  съдържащо светлокафяво прахообразно вещество. Наркотикът бил скрит в дръжката на метла и реагирал на хероин. Акцията била проведена във всички килии и подобни проверки се правели непрекъснато. Все още се изяснява по какъв начин хероинът е внесен зад решетките и дали са замесени затворниците, обитатели на килията. Въпреки добрата система за сигурност, това е поредния открит наркотик в Плевенския затвор. Криминалистите продължават да работят за установяване на лицата, съпричастни към търговията с наркотици сред осъдените. Материалите са докладвани на прокурор.
Над 6 грама амфетамин иззеха плевенските полицаи при специализирана акция за противодействие на разпространението на наркотици, проведена вчера на територията на Първо управление в града. Около 19.30 часа на улица”Ангел Кънчев” била спряна за проверка 15- годишна ученичка. Тя доброволно предала на служителите на реда прозрачно пликче и едно светлозелено полиетиленово, в които имало бяло прахообразно вещество. При обясненията си пред инспектор от Детска педагогическа стая момичето признало, че веществото е амфетамин. Приблизителното тегло на наркотика е около 6 грама. Предстоят експертизи. За престъпление по чл. 354 «а» от НК е уведомена прокуратурата.
Полицаи от Долни Дъбник заловиха 17-годишен, извършил грабеж с изключителна жестокост. Разследването установило, че рано сутринта на 19 октомври младежът нахлул в къщата на 74 – годишна жена в село Бъркач и я нападнал. След удари по главата и тялото нападателят я повалил на земята и отнел мобилен телефон, 20 лева и четири златни обици. Жалба в полицията потърпевшата подала на същия ден. След упорита оперативна работа младежът е задържан. Той е местен жител, известен на полицията с кражби. Осъждан е. Материалите са внесени в прокуратурата
Домови крадец заловиха полицаи от Второ управление в Плевен.  Криминалистите доказали съпричастността на 16 –годишния младеж, извърши към четири кражби в родното му село Търнене и в съседното Дисевица. И четирите престъпления били извършени през ноември. На 12 ноември той счупил прозорец и влязъл в къща в село Дисевица, откъдето откраднал хранителни продукти и 10 лв. В нощта на 13 ноември срещу 14 ноември от частна селскостопанска постройка в Търнене откраднал кабели с различно сечение и вид, бакърени казани на обща стойност 300 лв. На 29 ноември от двор в село Търнене задигнал водна помпа. В последните дни на ноември той разбил прозорец на частен дом в Търнене и откраднал маратонки и 400 лева. Непълнолетният е известен на полицията, задържан е за 24 часа. Материалите за извършените престъпления ще бъдат докладвани в Районна прокуратура – Плевен.

Кюстендил. 50 грама кокаин и пакетче с марихуана са иззели вчера служители на група “Престъпления по пътищата” от 22-годишен мъж. При извършена проверка на лек автомобил “Мерцедес” на ГП Е -79, в района на бистро “Пако”, управляван от 22-годишния П.И. от  Бяла черква, полицаите открили в дрехите му два пакета. Наркотикът реагирал на кокаин, с тегло 50.62 грама и марихуана. Шофьорът е задържан с полицейска мярка за 24 часа в РУ – Дупница, образувано е дознание.