Плащат на строители с държавни облигации

stroiteliДържавни облигации на стойност около 180 млн. лв. ще пусне през февруари Министерството на финансите. С набраните пари държавата ще се разплати със строителните фирми, каза вчера регионалният министър Росен Плевнелиев.
Общият размер на задълженията на държавата към строителния бранш е 250 млн. лв. На заседанието си днес Министерският съвет ще гласува да бъдат отпуснати 20-30 млн. лв. за изплащане на част от тези дългове, каза Плевнелиев. След това надеждите ни са, че Министерството на финансите ще отпусне още 44 млн. лв. до края на годината, допълни той. Така до януари ще бъдат изчистени около 60-70 млн. лв. от публичния дълг към строителните компании. За изплащането на останалите около 180 млн. лв. ще бъдат пуснати облигации през февруари.
Най-ниската цена да не е определяща при обществените поръчки, предвижда подготвяна от Министерството на икономиката и енергетиката процедура. Това ще е възможно само в случаите извън откритите процедури, коментира Росен Плевнелиев. В момента тече процедурата за съгласуване на идеята с бизнес организациите и агенцията за обществени поръчки, така че ограничителната процедура да се измени и да дава възможност други критерии да определят печелившия кандидат, допълни министърът.
С търга за винетките държавата е спестила 50 млн. лв., каза Плевнелиев. Той допълни, че 14 от 69 процедури за зимно почистване ще бъдат стартирани отново. От март 2010 г. ще влязат в сила различни от сегашните тръжни правила, които са подготвени съвместно със Световната банка, коментира още министърът. Оттогава договорите за зимно почистване ще се правят за срок от 5 години, уточни Плевнелиев.
Катерина Иванова

в-к Стандарт