Пламна манастир, укривал Левски

curkvaВРАЦА. Мощен пожар пламна в манастир, укривал Левски. Тържишката обител „Св. пророк Илия“ е до р. Искър край романското село Струпец. Драмата се разигра в събота призори – в деня на християнското семейство. Десетки огнеборци от Враца и Мездра с часове гасили пожара, за да ограничат щетите по святото място и да спасят уникалните икони в параклиса на втория етаж.
Огънят тръгнал от късо съединение към 5,30 ч именно от една от стаите на втория етаж. Там нощували туристи и се топлели с електрическа печка. Пламъците бързо плъзнали по дървените резби, конструкции и облицовки и унищожили напълно 4 спални помещения.
Това е четвърти пожар в манастира, създаден в началото на ХVI век и възобновен през 1857 г. Той е давал подслон на Дякона и на Никола Обретенов. През 1972 г. огнена стихия изпепели две трети от него, включително и стаята на Васил Левски. 
След този унищожителен пожар е възстановено само едното от трите му крила, което отново не бе пожалено от огъня. През 1991 г. в двора бе построена църква близнак на унищожената каменна такава. Тя е културен и архитектурен паметник с уникалните си стенописи и акустичен ефект. Врачанският владика Калиник е отишъл още в събота да види пораженията от пожара, но изявление ще даде днес, съобщиха от митрополията.
Райна Тошева

в-к Стандарт