Писателка лекува с кукли от кожа

kukliАко ви боли глава, вдигнали сте кръвно, сърцето ви създава проблеми или просто се нуждаете от разтуха – в Сливен има къща със 140 кукли от кожа, които лекуват. Домът на Сийка Арнаудова е в най-стария квартал „Клуцохор“, а куклите са все георини от най-популярните детски приказки. 
В стаите на бивша служителка на таксиметровите служби, днес пенсионерка, са се разположили Баба Яга и Червената шапчица, Пчеличката Мая, Пипи Дългото чорапче, Златната рибка, Триглавият змей, Вълшебното конче, Пауновото око, Хищникът, Корабът на пустинята и дори десетте малки негърчета. Над 140 уникални кукли е изработила Сийка Арнаудова от 1982 г. до днес. Имат силно биополе, енергията им е като моята, обяснява жената. Съседите й са категорични, че приказните й героини наистина лекуват. Когато имат проблеми с главоболие или високо кръвно, е достатъчно да останат за минути сами в някоя от стаите с куклите, и болката отминава. 
Всичко започна в края на февруари 1982 г., разказва Сийка Арнаудова. На връщане от общинския пазар тя отишла при своя приятелка, която й показала ръчно изработени мартеници. Сийка решила и тя да направи подобни, но в последния момент сякаш някой отвъд й казал, че трябва да произвежда кукли. Оттогава досега Сийка не спира. За всяка е отделила между 3 и 6 месеца. Кожата се съединява по уникален начин, всяка една кукла е бродирана и всичко се прави на ръка, обяснява пенсионерката. Нито една обаче от куклите не е продадена. „Предлагали са ми много пари, но това значи да продам част от себе си“, казва Сийка. Преди да стигне до кожата, тя ги крои ръчно върху хартия. Без да се замисля, взема лист хартия и за по-малко от 30 секунди прави от него мече и танцьорка с панделка на главата. След това се изработват предната и задната част на всяка кукла, а впоследствие кожата се съединява. „Кожа вземам от останалия брак на фирма „Търговско обзавеждане“. Лицето на всяка кукла се бродира с пайети, камъни и мъниста“, обяснява майсторката. Освен приказни герои Сийка е създала и негърче, японка, змии, които също са част от необикновената й колекция. Бродериите пък могат да се видят и на задната част на всяка кукла. Оказа се, че вълшебните герои са пълни с дамски чорапогащи – те най-добре пасвали за подобен вид художествени произведения, обяснява Сийка. Тя вече е подарявала свои кукли, които са достигнали чак до Америка, Германия, Франция и Италия. Моделите обаче са много сложни и са скъпи. Сийка Арнаудова гледа двете си внучета, които са на по 4 години. „Много рядко им давам да играят с куклите от колекцията, но като поотраснат малко, ще ги науча да ги правят. В случая е важно да имаш голямо сърце“, убедена е Арнаудова. 
Георги Мангинов

в-к Стандарт