Пиратски спортни стоки за над 1 милион лева конфискуваха антимафиоти от ГДБОП

Операцията, проведена на територията на областите Хасково и Кърджали и в София е проведена под прякото наблюдение на прокурори от ВКП и Районната прокуратура в Хасково;

Антимафиоти от ГДБОП и структурите на службата в страната проведоха успешна операция на територията на три дирекции на МВР. Атакувани са фабрики и цехове за нелегално производство в областите Хасково, Кърджали. В София са проверени обекти на ТБ “Илиянци”, които разпространяват нелегално произведени спортни облекла със запазените търговски марки “Адидас”, “Найк”, “Пума”, “Рийбок”, “Манчестер Юнайтед” и др. В действията по разследването са участвали и полицаи от ОДМВР – Хасково и Кърджали под прякото наблюдение на прокурори от ВКП и Районната прокуратура в Хасково.
От фабрики в Хасково, в хасковското с. Сърница и в кърджалийското  с.Мост са иззети над 3400 спортни анцуга и якета, шест компютърни системи с нелицензиран софтуер, шевни и бродиращи машини, сита за ситопечат, огромен брой етикети и аксесоари, носещи запазени търговски марки. Трите посочени цеха са произвеждали продукция, предназначена за доставка в търговски обекти в “Илиянци”, пазара в Димитровград и за износ в Румъния.
Срещу виновните лица са образувани две досъдебни производства по чл. 172 А и чл. 172 Б за престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост. Работата по случая продължава с изяснявани и установяване на цялостната престъпна дейност и съпричастните към нея.
Системните действия на ГДБОП-МВР за противодействие на организираната престъпност в областта на посегателствата над интелектуалната и индустриалната собственост са в изпълнение на стратегията на МВР и Плана за действие, приет от Съвета за защита на интелектуалната собственост при Министъра на културата на България.