Пипериче, маясълче, воден пипер — Polygonum hydropiper L. Сем. Лападови — Polygonaceae

Разпространение. Расте по влажните и мочурливите ме­ста, край вадите и реките до 800 м н. в. навсякъде из България.

Описание. Едногодишно тревисто растение с разклонено зелено стъбло, което през есента става червеникаво. То е цилин­дрично набраздено и високо до 60 см. Коренът е тънък, на преш­лени, от които излизат разклоненията. Листата са последователни, ланцетни, често с петна и понякога с черни точици. Отгоре са голи, а отдолу — окосмени, с два прилистника, сраснати в ципеста чер­веникава тръбичка. Цветовете са дребни, зеленикаворозови, събрани в класовидни съцветия на върха на стъблото. Околоцветникът е покрит със смолисти точки и обикновено е четириделен, с 6—8 ти­чинки. Плодът е тъмнокафяво разпукливо орехче. В прясно състоя­ние цялото растение има парлив вкус, който се губи при изсушаване. Медоносно растение.

Използуваема част. Надземната част на растението, брана в началото на цъфтежа, през юли—август. Суши се бързо на сянка или в сушилня до 40°С. Изсушената билка е със зелен цвят,, без миризма и без вкус. Допустима влажност 13%. Опакова се в бали. Запазва се в сухо и проветриво помещение. При брането пиперичето да не се смесва с други видове, които нямат характерния за него парлив вкус и смолисти точки по околоцветника.

Химичен състав. Съдържа рамназин, рутии, кверцетин,. хиперозид, кверцитрин, кемпферол, дъбилни вешествз, етерично-масло, гликозида полиголиперин, органични киселини, фитосте-рин, гликоза, фруктоза и др. Корените съдържат антрагликознди..

Лечебно действие и приложение. Билката дей­ствува болкоуспокоително и кръвоспиращо. Прилага се при хеморои­ди, стомашни и чревни кръвоизливи, маточни кръвотечения, за ре­гулиране на нередовна менструация.

В българската народна медицина пиперичето се употребява, оше при ниско кръвно налягане, за отслабване и др. Външно бил­ката се използува за промивки при бяло течение, за лапи при хе­мороиди, гангрена и рани, за гаргара при възпаление на гърлото.

Начин на употреба. 1 супена лъжица от билката се за­лива с 400 г вряла вода да кисне 2 часа. Запарката се прецежда и се пие по една винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

В н и м а н и е ! Да не се употребява при възпаление на бъбреците, и пикочния мехур\