Петър Димитров: Томов се бори за себе си

„Има два варианта, с които мога да си обясня атаката от страна на Александър Томов. Той се бори за себе си. Той е клиент на съдебната система и от тази гледна точка той търси съюзници в новите управляващи. Има и втори – още по-грозен, вариант – че той търси повод, за да оневини себе си в очите на облигационерите и да им даде повод те да съдят, евентуално, България затова, че Българската държава едва ли не е виновна за фалита на „Кремиковци“ и затова, че те са изгубили парите си. Но парите им не влезнаха в „Кремиковци“, влезнаха не повече от 30 млн. и главният виновник затова се казва Александър Томов“. Така бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров коментира пред Нова телевизия твърдението на Александър Томов и на Пламен Стоянов – единият от братята Дамбовци, че „Кремиковци“ умишлено е вкаран в несъстоятелност от екипа на Сергей Станишев и лично от Петър Димитров. „Малко съм озадачен от медийния интерес към този човек, защото това е човекът, който носи пряка отговорност затова, че „Кремиковци“ не получи комплексно разрешително, затова, че „Кремиковци“ тровеше София“, допълни Димитров.
Според доклад от 2008 г. на Комисия за разкриване на факти, свързани с обвиненията срещу Томов, всичко е наред, а икономическите показатели на предприятието са много добри. Петър Димитров обаче не знае кой го е изготвил този доклад. „Всички сигнали, който бяха отправяне от най-различни органи – от фирми, от синдикати, от работещи, аз съм ги изпращал на ДАНС и на прокуратурата. От тази гледна точка г-н Томов реши да ме атакува, като ме обвини, че съм оказвал политически натиск върху прокуратурата, за да го преследват – това не е сериозно“.
„Нещата много приличат на приказката за Червената шапчица. Вълкът, който глътна бабата в лицето на „Кремиковци“, и изяде червената шапчица – ЦСКА, а те обвиняват ловеца, че той е виновен затова, че той ги е изял. Абсурд“, каза още бившият енергиен министър./КРОСС/