Петчленна група, извършила множество взломни кражби от вили на територията на Костенец, е разкрита от криминалисти на ОДМВР-София

До момента са документирани 10 техни престъпления

Разплитането на случая започнало, след като в полезрението на ихтиманските полицаи попаднали двама от групата – А.М. /26 г./ и Г.М. /31 г./. В средата на февруари те били задържани за взломна кражба от магазин за хранителни стоки на стойност около 2000 лв., а след проведените оперативни действия криминалистите установили, че  двамата са членове на група, специализирала се в домови кражби. Така, съвместно с колегите им от РУМВР- Костенец, те влезли в следите и на останалите трима съучастници  – Х.Г. /26 г./ от Ихтиман и 21-годишните П.И. и Н.Б. от Костенец, които са задържани вчера.
Набезите на групата започнали през декември миналата година и продължили до февруари т.г. През този период петимата, в различно съучастие, разбили множество вили в три махали на с. Горна Василица – “Нова”, “Пердова” и “Гледжова” и с. Пчелин. За осем от извършените престъпления били подадени сигнали от собствениците – предимно софиянци, които периодично навестявали имотите си. Групата действала предимно в нощните часове, предвижвала се с л.а. “Фиат Пунто”. Те  разбивали вратите на къщите с лостове и инструменти за рязане на катинари и оттам отмъквали предимно черна и бяла техника – телевизори, СД-плейъри, електрически и микровълнови печки, хладилници, бойлери, водни помпи и др. Когато не успявали да натоварят откраднатото, се връщали отново за стоката.
Част от вещите – четири телевизора – марки “Панасоник” и “Деу”, хладилник “Фагор”, електрическа и микровълнова печка, СД-плейър,  голямо количество инструменти, сенокосачка, газова горелка,  пътеки и съдове, са открити в апартамента на Х.Г при извършения обиск.
А.М. и Г.М. са известни на полицията за кражби, след залавянето им през февруари те са настанени в следствения арест. Х.Г. от Ихтиман, санкциониран от пътни полицаи за неправоспособност при управление на МПС, и другите двама съучастници са задържани с полицейска мярка за 24 часа.  При проведените разпити те признали и за други кражби, извършили в районите на Костенец и Ихтиман, които в момента се уточняват. Криминалисти от двете районни управления продължават работата по документиране на цялостната престъпна дейност на групата.