Перуника, замбак, патета — Iris germanica L., Iris florentina L. Сем. Перуникови — Iridaceae

Разпространение. Отечеството на перуниката е Средизем-номорието. У нас се култивира като декоративно растение.

Описание. Многогодишни тревисти растения с прави голи’ стъбла, високи до 1 м. Коренището е дебело и разклонено, хори­зонтално или косо. Листата са мечовидни, едри. Приосновните са с влагалище, наредени в два реда и разположени в една плоскост, а стъблените са линейни или продълговато линейни. Цветовете на германската перуника са синьовиолетови, а на флорентинската — бели, разположени на върха на стъблото, с шестлистно венче и 3 тичинки. Тичинките се намират под трите близалца на плодника, който е съставен от 3 плодолиста и има тригнезден яйчник. Плодът е тригнездна кутийка с многобройни сплеснати и ръбести семена. Цъфти през април—май.

Използуваема .част. Коренищата от 2—3-годишни ра­стения, брани през пролетта (април—май) или през есента (септем­ври—декември). След изваждането коренищата се измиват, обел­ват се и се сушат на сянка или в сушилня до 30СС. Изсушените ко­ренища са жълтеникавобели и членести, като тръбната им страна е пръстеновидно надебелена от опадалите листа, а коремната страна е с точковидни белези от изрязаните коренчета. Имат при­ятна теменужена миризма и сладникавослузест вкус. Допустима влажност 11%. Опаковат се в каси или торби. Запазва се на сухо и проветриво място.

Химичен състав. Етерично масло (което се състои от кетона а-ирон, органични киселини и алдехиди), гликозида иридин. мазнини, дъбилни вещества, смоли, органични киселини, слузни вещества и др. В листата се съдържа голямо количество витамин С.

Лечебно действие и приложение. Билката дей­ствува отхранващо и болкоуспокоително. Прилага се против каш­лица, бронхит, стомашни болки, жлъчни и чернодробни стра­дания.

В българската народна медицина перуниката се употребява още при задух и др. Външно се използува за жабурене при зъбо­бол. (Намира приложение в парфюмерията, козметиката и зъбо­лекарството.)

Начин на употреба. 1 кафена лъжичка смлени коренища се заливат с 400 г вряла вода да киснат 2 часа. Запарката се прецежда и се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.