Пауловния – Дървото чудо

Пауловния, е едно от най-бързорастящите дървета в света. Съществуват различни видове, но предвид сходните си качества, то за тях се говори под едно име. Първоначално името му, е било Павловния кръстено на кралицата Анна Павловна, но впоследствие бива променено на Пауловния. Всъщност това дърво се среща под най-различни имена в целия свят. В Европа, е известно като Пауловния, в Китай го знаят като „Драконово дърво”, а в Япония, е по-известно като „Кири”.

Пауловнията, е позната на хората от векове наред, но добива по-широка популярност едва в края на XX век, но нека разгледаме произхода на това изключително дърво. Според историците за първи път Пауловнията бива използвана в далечна Япония. Това става някъде около 150-200 г. от Н.Е. Първоначално, обаче дървото не бива използвано за промишлени цели, както, е в днешно време, а за съвсем други работи. Според тогавашните вярвания и традиции, е било прието, че когато се роди момиченце в семейство се засажда дърво Пауловния, което се отглеждало до нейната сватба. След което дървото бива отсичано и от него се изработвало сватбена ракла.

В съвременния свят, обаче Пауловнията се отглежда за съвсем други цели. Неслучайно то бива наричано от мнозина „дървото-чудо”, тъй като благодарение на изключително бързия си растеж и висококачествената дървесина, с която разполага, то автоматично се превръща във възможно най-добрия избор за производство на мебели, играчки и т.н. Освен за производството на дървесина, Пауловнията се използва за направата на още куп други неща – мед, ветрозащитни пояси и други. На всичкото отгоре Пауловнията не се нуждае от някакви специфични грижи или определена среда на живот, за да се развива по възможно най-добрия и пълноценен начин. Така, че сигурно вече си давате отговор защо се отглеждат плантации с Пауловния в почти цяла Европа. За сравнение ще Ви кажа, че в Китай се отглеждат повече от милиард дървета от този вид.