Паси пръснал 650 бона за Михаля

pariСОФИЯ. Външно министерство броило 659 000 лева за стратегия, която никой не използвал. Позлатяването на чужда консултантска фирма станало в края на 2004 г., научи „Стандарт“. Тогава, по времето на дипломат номер 1 Соломон Паси, Външно си поръчало скъпоструваща стратегия за управление на имотите зад граница. Договорът с „Прайс Уотърхаус Купърс България“ ЕООД за 659 000 лв. е подписан от бившия главен секретар на МВнР Яшарали Ахмед през декември 2004 г., а последната вноска е направена през юни 2005 г. Експертите на световноизвестната компания подготвили подробен анализ как да се стопанисват и управляват адекватно дипломатическите ни имоти зад граница. Никой в София обаче не взел предвид заключенията на „Прайс Уотърхаус Купърс България“ ЕООД. Изготвената стратегия така и никога не влязла в употреба. 
Сегашният екип на Външно се е заел да оправи проблемите в 220-те ни имота в 110 страни по света, стана ясно от думите на външния министър Румяна Желева и на шефа на кабинета й Димитър Кюмюрджиев вчера. Хаос е най-точната дума за управлението на имотите ни зад граница, каза Кюмюрджиев. За част от терените и сградите има застрахователни и имуществени претенции. В Хага местните власти препоръчват затваряне на мисията ни, а в Лондон мазилката пада и трябва ремонт. Юридически проблеми имат имотите ни в Истанбул. Във Вашингтон пък мисията ни потъва и трябва да се санира, а през това време дипломатите да бъдат преместени в друга сграда. Имотите ни в Судан и Ирак пък са изцяло разграбени. За всички тези ремонти Външно ще трябва да намери пари, тъй като капиталовите му разходи са намалени с 80%. Работна група умува по тези въпроси, а друга се занимава с АДИС, половината от чиито 400 имота нямат нотариални актове. 
Вчера Желева представи новия Устройствен правилник, който трябва да внесе ред в министерството. Някои дирекции ще бъдат закрити, а други – обединени, ще се създаде кризисен център. Предлага се ротацията да става само веднъж годишно, а дипломатът да има право да отказва само веднъж мандат. Външно предвижда и съкращения на персонала с 15%.

в-к Стандарт