Партньорството ни е в интерес на сигурността в региона – заяви в Белград министър Цветан Цветанов

Цветан ЦветановМинистър Ивица Дачич благодари за подкрепата на България за отмяната на визите за сръбските граждани и в процеса на европейската интеграция на Сърбия

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е на еднодневно посещение в Белград. Той се срещна с колегата си Ивица Дачич,  вицепремиер и министър на вътрешните работи на Сърбия.
Съвместното ни партньорство сега и в бъдеще е в интерес на двата народа и на сигурността в региона, заяви след срещата министър Цветанов. Като съседна държава страната ни има интерес от демократична и интегрирана в ЕС Сърбия. България ще продължи да споделя опита си и да подкрепя усилията на Сърбия в процеса на евроинтеграция. Новото българско правителство ще продължи доброто взаимодействие, изградено между министерствата на вътрешните работи на двете страни.
Министрите Цветанов и Дачич са договорили на експертно ниво да започне подготовка за подписването на нов меморандум за сътрудничество. Проектът ще включва откриването на нови ГКПП и общи пунктове за контрол на границата, проследяване на престъпните групи и съвместни полицейски акции.
Министър Ивица Дачич е изразил готовност за разширяване на двустранното взаимодействие, тъй като криминалните структури лесно преминават граници и преодоляват всички препятствия между държавите.
Програмата на посещението предвижда още министрите да наблюдават демонстративно учение в базата на Специалните части за борба с тероризма в белградския квартал Батайница.