Папа Йоан Павел решил да прости на Агджа веднага след нападението

Папа Йоан Павел Втори решил да прости на атентатора си Мехмет Али Агджа минути след нападението на 13 май 1981 г., още докато бил в линейката на път от площад „Свети Петър“ към болницата, съобщи Ройтерс.

Това разкритие се съдържа в новоиздадената книга „Защо той е светец“ на полския прелат Славомир Одер, който оглавява кампанията за канонизацията на покойния понтифик за светец.

Авторът привежда много непубликувани досега речи и бележки на Йоан Павел Втори, включително два документа, в които той посочва, че ще се оттегли от поста, ако не може да изпълнява задълженията си. Книгата е базирана на показанията на 114 свидетели и много документи, свързани с живота на покойния папа, които Одер събрал в подкрепа на каузата.

Папа Йоан Павел Втори прости публично на Агджа три дни след неуспешния опит за атентат – на 17 май 1981 г. През 1983 г. понтификът посети турчина в затвора.

Действащият папа Бенедикт Шестнайсети започна процедурата за канонизирането на Йоан Павел Втори само няколко седмици след смъртта му на 2 април 2005 г., пропускайки обичайния петгодишен период на изчакване. Миналия месец папата придвижи процеса с една стъпка напред, подписвайки декрет за неговите „героични добродетели“, пише БТА.

Предстои Светият престол да потвърди, че благодарение на застъпничеството на Йоан Павел Втори е било реализирано някакво чудо, след което покойният понтифик може да бъде обявен за блажен. Според наблюдатели беатификацията, задължителен етап от процеса на канонизация, вероятно ще бъде обявена още през октомври./DarikNews/