Папата говори за имигрантите в традиционното си коледно послание

В традиционното си коледно послание „Към града и света“, което произнесе от балкона на базиликата Свети Петър във Ватикана папа Бенедикт Шестнайсети призова да се осигури прием на хората, тласнати към имиграция по най-различни причини, предаде Франс прес.

„Изправени пред действителността на масовото преселение на онези, които емигрират от земите си и които са прокудени надалеч заради глада, нетолерантността или заради влошаването на състоянието на околната среда, Църквата трябва да бъде онова присъствие, което да прикани останалите да посрещнат тези имигранти“, каза Бенедикт Шестнайсети в посланието си.

Главата на Римокатолическата църква припомни, че обществото сега е дълбоко белязано от сериозна икономическа криза. Той обаче добави, че има и друга много по-сериозна криза – моралната криза. Папата не пропусна да спомене и онези, които са понесли болезнените рани на войните и на конфликтите по света.

Бенедикт Шестнайсети изрази също така солидарността си с онези, които са жертва на природните стихии и на бедността, както в бедните, така и в заможните общества.

Главата на Римокатолическата църква изглеждаше в добро състояние след инцидента от тази нощ, когато 25-годишната Сузана Майоло се хвърли върху него преди Рождествената литургия в базиликата Свети Петър и го събори на земята, отбелязват агенциите. При нападението пострада френски кардинал, отбелязва Франс прес.

Нападателката, която е душевно неуравновесена, е отведена в болница, пише БТА. Оказа се, че миналата година тя пак се опитала да предизвика подобен инцидент.

Асошиейтед прес обаче отбелязва, че изражението на папата е било уморено и напрегнато, като това вероятно се дължи на среднощния инцидент./DARIK news/