Павлин Димитров: След присъединяването ни към ЕС, приоритет за България е пълното интегриране в Шенгенското пространство през 2011 година

Главна дирекция „Гранична полиция” получи своя първи хеликоптер, купен със средства от националния бюджет

След присъединяването ни към ЕС, приоритет за България е пълното интегриране в Шенгенското пространство през 2011 година, каза заместник – министърът на вътрешните работи Павлин Димитров на церемонията за приемане на първия хеликоптер за ГД “Гранична полиция”. Той е  от лек клас, с високи летателно-технически характеристики. Изработен е от италианската фирма AgustaWestland. Стойността му 5 535 050 евро, купен е със средства от националния бюджет. За МВР интегрирането в Шенген изисква още усилия за укрепване сигурността на  външните граници на ЕС. Покупката на първия хеликоптер е илюстрация на готовността на България да поеме ангажиментите си за създаване на единно европейско пространство на правосъдие, свобода и сигурност.
Италианският посланик Стефано Бенацо заяви, че Италия реално преценява колко големи усилия полага страната ни и българското министерство на вътрешните работи за постигане на Шенгенските критерии. Италия ще продължи да сътрудничи с българските власти за постигане на тези цели, увери посланикът.
На церемонията присъстваха главният секретар на МВР Калин Георгиев и представители на ръководството на  Гранична полиция.

С максимална скорост от 285 kм/ч и далечина на полета 848 km, хеликоптерът предлага превъзходни възможности за бърза реакция, покритие на обширна наблюдавана площ и голяма продължителност на полета. Новият хеликоптер е създаден за изпълнение на различни гранично-полицейски задачи – наблюдение и охрана на границата, граничната зона и морските пространства, документиране, търсене и спасяване, осигуряване на висока мобилност на полицейските екипи.
Чрез доставката му се предоставя възможност за активно сътрудничество и участие на ГД „Гранична полиция” в съвместни операции с другите държави от ЕС в рамките на Агенцията за оперативно сътрудничество по външни граници (FRONTEX).
Още два такива хеликоптера от лек клас и един от среден клас предстои да бъдат получени по Инструмента Шенген.