Оцеляване сред диви плодове и растения

На земята съществуват хиляди растения, плодове и десетки гъби, които са подходящи за ядене. Попадналия в тежка ситуация трябва да открие растителните видове и дивите плодове, които са подходящи за консумация и няма да навредят на здравето ни. Когато не се познава растението е необходимо да се приложи тъй наречения вкусов тест, за да се разбере дали то е безопасно за ядене. Тестват се всички части на растението.

Ядливите подземни части на растението са богати на скорбяла и трябва да бъдат варени или печени. Такива са картофите, морковите, ряпата, широколистен папур, ядлива кисела трева (киселец) и др. Към тези растения могат да се отнесат и лавандулата, орлова папрат, еленов мъх, девесил, хрян, висока тропическа папрат, лотосова и водна лилии и други цветя и растения.

В някои случаи луковиците могат да бъдат отровни, като смътроносното растение камас, което има бели или жълти цветове, но в повечето случаи са ядливи като дивата лилия, дивото лале, дивия лук, синия камас, оранжевият крем и др.

Филизите и стръковете на много растения могат да се консумират в суров вид, но са по-вкусни, когато са сварени. Към тях се отнасят еленовия мъх, бамбук, палма от рода „рибя опашка”, орлова папрат, виеща се палма, див невен, широколистен папур, захарна тръстика, лотосова лилия.

Растенията с ядливи листа са най-многобройните от годните за ядене растения. Към тях се отнасят глухарчето, теснолистна върбовка, лапад, планински киселец, коприва и много други.

Много от растенията с ядливи листа имат и ядлива сърцевина на стеблото като палма бури, палма от рода „рибя опашка”, сагова палма, кокосов орех, захарна тръстика. Вътрешната част на кората на дървото може да се яде в суров вид. В същото време, външната част на кората съдържа големи количества горчив танин и е неприятна за ядене.

При консумацията на растения важно е да се знае, че растенията с чадъровидни цветове не са добри с изключение на морковите, целината и магданозът. Бобът и граха абсорбират минералите от почвата и могат да предизвикат храносмилателни проблеми ако не са обработени термично по най-добрия начин. Непознати луковици също трябва да се избягват.

Белите и жълтите дребни безкостилкови плодове по принцип са отровни, както и половината от червените безкостилкови плодове. Единичните плодове, които са на стеблото се предполага, че са годни за ядене. Млечният сок е индикатор за отровно растение. Такива са и тези, които дразнят кожата Изключение прави копривата).

Растенията, които растат във вода или влажна почва в повечето случаи са годни за ядене и са приятни на вкус.

Вкусов тест на USA армия, за установяване годността на растенията за ядене.

(този тест не се прилага за гъбите)

Тества се само една част от растението.

Предварително растението се разделя на основните му части: листа, стебло, корени, след което те се помирисват за наличието на силни или киселинни миризми. Преди тестването не трябва да се яде поне 8 часа.

По време на тестването се поставя част от растението в прегъвката на лакътя или до китката си (за 15 минути се установява дали има кожни реакции).

По време на тестването през устата не се приема нищо освен питейна вода и подлежащото на проверка растение в малко количество. Преди да се погълне се допира част от растението към устните за да се провери за парене или сърбене. Ако след 3 минути не се появи реакция, растението се поставя върху езика и се държи така поне 15 минути. Ако пак няма реакция растението се сдъвква напълно и се държи в устната кухина не по-малко от 15 минути. Не се гълта. При липса на каквото и да е дразнене, растението се гълта. Изчаква се 8 часа. Ако се появят някакви неприятни ефекти, погълнатото растение се повръща, като се пие голямо количество вода. Ако не се появят никакви отрицателни ефекти, се изяжда половин канче от същото растение. Изчаква се още 8 часа, ако няма никакви неприятни последици, то приготвеното растение е безопасно за ядене.

За нашата страна, както и за региона като храна може да се използват: боровинката, шипката, трънката, глогинката. Освен това в ниските планински области се срещат лешници, орехи,(с орехите се внимава да не си изкъртите здрав зъб). диви череши, диви круши и ябълки.

От растенията: захарната папрат, киселец, дивия чесън, глухарчето, лопуша, копривата и цвета на акацията.