От 1 февруари трябва да започне гласуването с биометрични карти в Народното събрание

От 1 февруари трябва да започне гласуването с биометрични карти в Народното събрание. Това каза в кулоарите на парламента председателят на Народното събрание Цецка Цачева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „От 1 февруари трябва да бъдем готови, обучени и ритмично по най-бързия начин да упражняваме правото си на глас”, каза Цачева. Тя обясни, че предстои изпитателен период, в който системата ще се тества за натоварване, като за целта ще се ползват служителите на Народното събрание. От днес започва снемането на биометричните данни от депутатите като редът за тази процедура се определя от числеността на парламентарните групи. Първа е парламентарната група на ГЕРБ.
„Налице е и последната гаранция, че злоупотребите при гласуване с чужди карти ще бъдат преодолени. Всеки отказ на депутат да му бъдат снети биометрични данни е неизпълнение на законов текст, тъй като в правилника за дейността на Народното събрание е посочено, че гласуването ще става с биометрични карти. Ако народен представител откаже да даде този минимум от данни, това е равностойно на неизпълнение на законови разпоредби”, каза Цачева. По думите й българският народен представител е много изобретателен, което е характерно за целия български народ, затова не е невъзможно да се излъже системата.
„Имам уверението на специалистите, които са работили по тази система, че тя е достатъчно гарантираща непробиваемостта си”, допълни Цачева.
Весела БАРЪМОВА./агенция Фокус/