Отстранена щитовидна жлеза – как да се справим?

Злокачествените възли на щитовидната жлеза подлежат на хирургично отстраняване, често заедно с голяма част от тиреоиднта жлеза. Тази процедура е известна като субтотална тиреоидектомия.

Понякога доброкачествените възли също изискват оперативно премахване, ако са толкова големи, че пречат на дишането и преглъщането. Оперативната интервенция е предпочитана и при хора с голяма многовъзлеста гуша, която притиска дихателните пътища, хранопровода и кръвоносните съдове.

При пълно отстраняване на жлезата се налага заместително лечение с хормони до края на живота на пациент. След операцията се усеща и дискомфорт в гърлото от тръбата за поддържане на дишането по време на операцията, както и известни болки на оперираното място. Може да ви боли глава и известно време ще усещате специфично “дърпане” в шията при хранене и резки движения на главата. Но това ще отзвучи с времето.

Има методи, които дават възможност на пациента, опериран от щитовидна жлеза, да живее нормално. Става въпрос за заместителна терапия, или с други думи – за приемането на хормони, които изработва липсващият вече орган. Разбира се, те трябва да бъдат в лекарствена форма.

ВЪЗМОЖНА ЛИ Е ПРОФИЛАКТИКА НА РАКА

Най-голямо значение в профилактиката на онкологичните заболявания имат отказването от тютюнопушенето и нормализирането на теглото.

Спорен е въпросът за ползата от спазването на диета и от редовната физическа активност. Това е първичната профилактика на рака.

Вторичната профилактика е насочена към определяне и отстраняване на предраковите заболявания и ранното отстраняване на злокачествените образувания, а също профилактика на повторно появилите се след лечение ракови образувания. Мамографията, гинекологичните и другите профилактични прегледи, фиксирането на онкомаркерите и рисковите групи помагат за ранното диагностициране на раковите заболявания. Какво да разбираме под термина “противоракова диета”? Съществуват

6 основни принципа на противораковата диета:

Предпазване от затлъстяване. Известно е, че наднорменото тегло е фактор, който повишава риска от развитието на много злокачествени образувания.

Намаляване на употребяваните мазнини. В мазнините се съдържат канцерогени. В епидемиологичните изследвания е доказана пряката връзка между употребата на мазнини и честотата на развитие на рак на гърдата, рак на дебелото черво и простатата.

Задължително присъствие на плодове и зеленчуци в храната, които осигуряват на организма растителна целулоза, витамини и вещества, които притежават антиканцерогенни свойства. Редовна употреба на растителна целулоза, съдържаща се в житните растения, плодовете и зеленчуците.

Растителната целулоза намалява контакта на канцерогените с дебелото черво.

Ограничена употреба на алкохол.

Известно е, че алкохолът е един от факторите на риска за развитието на рак на устната кухина, хранопровода, черния дроб и гърдата.

Ограничаване на пушената и нитратсъдържащата храна. В пушената храна се съдържа значително количество канцерогени, а нитрати има най-вече в различните видове колбаси (те често се използват за тяхното оцветяване).

Редовните физически упражнения предпазват от затлъстяване и по този начин способстват за намаляване на развитието на рак.

Полезни ли са хранителните добавки?

Въпросът е спорен. Те без съмнение съдържат микроелементи и растителна целулоза, които предпазват от развитието на рак, но на пазара има много продукти, за чието противораково действие няма никакви доказателства. Специалистите препоръчват употребата на следните продукти, притежаващи профилактични свойства по отношение на възникването на рак:

– зеленчуци, които съдържат каротин (най-често такива са жълтите и червените – моркови, домати, репички и т.н.);
– плодове и зеленчуци, съдържащи голямо количество витамин С (цитрусови, киви и други);
– зеле, броколи, карфиол, чесън.

Разработени са ефективни системи за откриване на предраковите състояния и най-честите туморни локализации в начален стадий. За целта се оформят т.нар. рискови групи от населението, които се подлагат на изследване в определен алгоритъм. /БЛИЦ