Отборът на Слави Бинев

slavi binevЖитие-битието на семейството на евродепутата Слави Бинев е свързано здраво със спорта. Той е щастливо женен за Мария и се радва на пет хубави деца – Мартина, Мирослава, Калоян, Елена и Виктория. Евродепутатът има и внучка, с която го дари дъщеря му Мартина – малката Ния.
Три от щерките на Слави Бинев уверено крачат по неговите стъпки и са кръвно свързани със спорта, както казва гордият им татко. И имат пълна стая с медали. Елена, Мирослава и Виктория тренират художествена гимнастика, и то не при кого да е, а при Нешка Робева в „Левски“. Елена (10) и Мирослава (16) вече са с доста големи постижения. Виктория (5) още е малка, няма никакви постижения. „Но е много смешна, когато реши да покаже колко може в спорта“, през смях разказва гордият татко. Дали Нешка е строга? „В спорта няма демокрация, той е тоталитарно упражнение. Треньорът не може да дойде и да каже – дайте да направим толкова и толкова лицеви опори! Или какво да бъде наказанието. Треньорът е абсолютен диктатор и това е залогът за големия успех“, признава Слави Бинев. Дали трите момичета ще се занимават професионално със спорт, това ще решат самите те. Баща им обаче смята, че това е до време. По-важното е да бъдат дисциплинирани и да свикнат да минават през трудностите, убеден е евродепутатът. „Двете най-големи изпитания, с които човек се справя, са успехът и поражението. Спортът е наситен и с двете“, категоричен е Бинев. Така хората успяват да се справят в много сгъстен формат с всичко в живота. Доброто образование също не е за подценяване, споделя Бинев. Той винаги е бил на мнение, че децата му трябва да учат в чужбина, тъй като в България критериите са доста занижени. Освен това усвояването на езици ставало най-добре в самата среда, убеден е той. „Самият аз съм имал възможност да уча езици тук и навън, и усещам голяма разлика“, обяснява Слави Бинев. „Аз много добре реагирам в стресова ситуация. Хората обикновено блокират, аз давам по-добри плодове. И децата ми изпълват този психологически профил“, казва евродепутатът.
Най-важната задача на родителите е да подготвят децата си да станат добри хора, да бъдат качествени, обяснява веруюто си Бинев. „Винаги съм настоявал пред тях, че трябва да развият своята физика, интелект и да направят своя дух много силен“, твърди евродепутатът. „Изборът нататък остава в техни ръце. „И при мен беше така. Но те са успели да изискат някакъв екзистенцминимум, който аз е трябвало да покрия за техните мечти. Родителите по-добре знаят от какво се нуждае едно дете. Но изборът си е техен. Нещата не трябва да се насилват, защото понякога става точно обратното – те избират това, от което ти си се страхувал и си бягал“, обяснява Слави Бинев. „Колкото до Нешка Робева, тя не е по-строга, отколкото нас. Дали момичетата ще си стоят вкъщи да гледат нашата строгост, или нейната, няма толкова голяма разлика“, обяснява евродепутатът.  Преди няколко дни Мирослава се върнала от турнир в Япония. Преди това станала републиканска шампионка на България. Това е заявка за световна или олимпийска титла, смята баща й. „Дълбоко се надявам, че има ренесанс в спорта и младото поколение ще даде много добри резултати“, мисли Бинев. 
Елена пък спечелила „Бейби къп“ на републиканското по гимнастика в Испания. И у нас има много награди от турнири А клас. 
Калоян носи една орисия, от която не може да избяга. И той като баща си тренира таекуондо. „Има едно съревнование с мен, една битка. Той иска да ми покаже, че може да се състезава с мен. И като ме удря, го прави така, че да ме заболи. Но виждам, че има желание на спортния терен“, категоричен е Бинев. Калоян ходи на бокс и джудо. Язди като каките си. Но докато момичетата наблягат повече на техниката, той е по-екстремен. Като се качи на коня, гледа да прави салта. Явно това му идва отвътре, тъй като самият Бинев също скача с кон – стигал е до метър и четиридесет. Калоян иска дори да го задмине. Иначе ходи на таекуондо два пъти на ден. „Понякога виждам някаква агресивност у него. Обяснявам му, че това е чувство, което владее начинаещите, слабите. А той трябва да мине на нивото на благородните“, обяснява бащата. Момчето сега тренира при инструктор от Южна Корея, който е бил в националния отбор на страната си. Бинев твърди, че Калоян е благороден като характер, но изпадне ли в екстремна ситуация, става абсолютно безкомпромисен.  В училище обаче Калоян не се бие, подчертава баща му. „По едно време имахме сериозни проблеми по тия въпроси. И му казах, че носи отговорност не само за себе си, а и за мене. Може да сложи петно и върху моето име“, казва Слави Бинев. Калоян е европейски шампион от първенството в Унгария преди три години. Толкова е добър, че журито не могло да повярва, че е само на осем години. И няма как, от тригодишен е в залата.
Иначе цялото семейство Биневи кара перфектно ски и това е техният семеен тиймбилдинг. Съпругата на Слави, Мария, има един неприятен инцидент в Сейнт Мориц. Семейството е там на ски, Мария е бременна с Вики в петия месец. „Пистите са уникални и няма как да паднеш. Но Господ си казва думата – Мария падна със страшна скорост. И прокърви. Тогава аз дадох обет само и само да се спаси детето. Вики се роди здраво и изключително диво дете“, реди спомени Бинев. Жената на евродепутата е бивш състезател по художествена гимнастика. Играла е и волейбол. Баща й Йордан Ангелов е олимпийски вицешампион пак по волейбол. А бащата и майката на Бинев са съдии по ски. 
Само голямата щерка на евродепутата Мартина (27 г.) някак си подминава спорта. Тя живее в чужбина и се опитва да пробие в бизнеса. „Дали успешно или не, не мога да кажа. В чужбина отиде с нежелание. Но винаги става точно обратното след това. То е като с лягането и ставането при децата – караш ги да лягат, после ги биеш да стават“, обяснява Слави Бинев.
Милена Минчева

в-к Стандарт