Осъдените за убийството на Мартин Борилски се предадоха

Георги Желязков и Стоян Стоичков, осъдени за убийството на Мартин Борилски, се предадоха тази сутрин на Съдебна охрана – Варна, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

В 8.00 часа двамата, осъдени за убийството на Борилски, придружени от адвоката си Борислав Желязков, са се предали на Съдебна охрана Варна. Тъй като наложената мярка от Варненския окръжен съд е била присъдата да се излежава във Варненския затвор, двамата вече са отведени в затвора.
БГНЕС припомня, че след като на 4 февруари прокуратурата поиска доживотна присъда за подсъдимите по делото за убийството на Мартин Борилски, Георги Желязков и Стоян Стоичков се укриха и бяха обявени за общодържавно издирване в изпълнение на постановление на Апелативния съд във Велико Търново. Двамата са обвинени в жестокото убийство на 24-годишния студент по право Мартин Борилски. Те получиха осъдителни присъди и с решение на магистратите досегашните им мерки за неотклонение – “гаранция в размер на 2 000 лева”, бяха заменени със задържане под стража. В постановлението изрично бе указано Желязков и Стоичков да бъдат издирени и приведени във Варненския затвор.
Желязков и Стоичков получиха общо 36 години затвор за деянието. Двамата обаче не се явиха на съдебното заседание с оправданието, че са имали проблеми по пътя към Велико Търново. Съдебният казус за убийството на 24-годишния студент Мартин Борилски продължи десет години, като двамата обвиняеми бяха оправдани на две инстанции в България. След остра намеса от страна на Франция, обаче делото започна отначало по разпореждане на ВКС. Преди това да се случи, обаче, френски съд обяви, че ще има паралелен процес. Борилски е бил зверски убит през юни 2000 г. в апартамента си в Париж. Той е бил прободен над 93 пъти, а с твърд тъп предмет са натрошени лицевите кости и черепа му. На мястото на престъплението френските криминалисти откриват множество веществени доказателства, както и многобройни следи от ДНК, които посочват като извършители на убийството Желязков и Стоичков. /БГНЕС