Орехова торта „Божидар“

Продукти: 1 готов блат, 3 кофички сметана, 2 чаши пудра захар, 1 ча­ша счукани орехови ядки, 3 равни супени лъжици какао; за сиропа:
чаша захар, 1 ванилия; за украсата: 1/2 чаша смлени орехови ядки,
супени лъжици шоколадови пръчици
Блатът се издълбава като тавичка и се напоява с топъл сироп, при­готвен от захарта, ванилията и 1 чаша вода. Трохите ог издълбания блат се смесват с половината от сметаната, 1 чаша пудра захар, счуканите оре­хови ядки и какаото. Всичко се разбърква добре. С получената смес се напълва издълбаният и сиропиран блат (може да се сиропира и със сок от компот). От останалата сметана, разбита с останалата пудра захар, се пра­ви глазура, с която се намазва цялата торта. Отгоре се наръсва със смле­ните орехови ядки и шоколадовите пръчици.
орехови или бадемови ядки. Върху тях може да се наредят нарязани плодове според сезона.
Сладоледите от прясна сметана може да се поставят в хладилника без специален уред за сладолед, защото не се заскрежават. Добре е, ако вече полузамръзналият сладолед се разбие с бъркалка или миксер и от­ново се сложи в хладилната камера за 2—4 ч, за да замръзне напълно.
Преди да се изсипе кремът за сладоледа в съда за лед (от хладил­ника) , е необходимо дъното му предварително да се намокри с вода. За да се освободи сладоледът, дъното на съда трябва да се потопи в сту­дена вода (никога гореща). Обръща се в съд, покрит с книжна салфетка.
Плодови сладоледи може лесно да се приготвят при домашни усло­вия. Те замръзват по-бавно от тези, приготвени с мляко и яйца. Също така по-бързо се стопяват. Във всички сладоледи с плодове е добре да се прибави и малко сок от лимон, дори и в сладолед с портокали. Ли­монът подсилва аромата на другите плодове.