Орелът на “Хеликон” кацна върху самолет

kniga4Бронзовият орел на приза „Хеликон“ кацна върху сборника с разкази „Кратка история на самолета“ на Захари Карабашлиев. Миналата година той за малко се размина с наградата за дебютния му роман „18% сиво“. Носителят на престижното отличие за проза освен статуетката на скулптора Евгений Кузманов получава и 3000 лева. Емигрантските истории на Захари станаха фаворитът на журито сред 131 излезли през тази година книги. Другите финалисти бяха „Будистки плаж“ на Васил Георгиев, Project Dostoevski на Радослав Парушев и още две томчета на емигранти – „Вселената според Гуидо“ на живеещия в Ню Йорк психиатър Любомир Канов и „Дневникът на една пеперуда“ на Красимир Дамянов от Испания. 
В „Кратка история на самолета“ са разказани човешки истории за крехките взаимоотношения между съвсем обикновени хора. Най-вълнуващи са болезнените сюжети за отчуждението между родителите и децата, запазили обичта помежду си, но загубили безвъзвратно комуникацията си.
Издателството с най-много – пет номинирани книги, тази година е „Жанет-45“, следвано от „Сиела“ с четири.
Наградата „Хеликон“ беше връчена за осми път. Носителите й досега са Алек Попов, Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева, Емил Андреев и Момчил Николов.

в-к Стандарт