Организирана престъпна група, разпространявала наркотици в ж.к. “Младост” и „Дружба“, е разкрита от столичните криминалисти

С постановление на СГП тарторът, двама от най-приближените му сътрудници и още двама членове на групата остават в ареста за 72 часа

Служителите на “Криминална полиция” в СДВР работели по сигнал, получен в края на февруари месец, че група лица разпространявала в района на “Младост” и „Дружба“ марихуана, амфетамин и кокаин. Криминалистите установили, че в региона действала  престъпна група, в която имало строго определени функции и йерархия.  Тарторът на девет-членната група  организирал и координирал всяка стъпка на своите членове. Най-приближеният сред тях бил основен снабдител на дилърите и събирал парите от оборота, друг държал склада, в който се съхранявала дрогата, трети отговарял за телефонните поръчки, следвали и разпространителите. Престъпната група имала силова бригада за налагане на контрол в района за наркоразпространението.
В хода на разплитането на престъпната мрежа столичните криминалисти идентифицирали членовете и след внимателно планирани действия, под наблюдението на градска прокуратура, пристъпили към реализиране на операцията.
Вече било установено, че организаторът А.М. /34 г./ – Сандо циганина, който се представял с псевдонима Виктор, ползва два автомобила – “БМВ” и “Алфа Ромео”. Криминалистите изчакали събирането на част от групата в офис в сграда на бул. “Св.Климент Охридски” и на място задържали тартора, телефонния посредник Й.С. /26 г./ по прякор Магарето, заедно с охранителите – А.К./34 г./, С.Т. /27 г./- Стани, П.П. /20 г./ – Зъбчето или Лари, и Д.С. /23 г./. Близо до офиса белезниците щракнали и на ръцете на дилърката за “Младост” Л.А. /26 г./ – Лила, която имала среща с боса си. В момент на покупко-продажба на марихуана е задържан и Н.К./26 г./ – Дебелия, най-близкият авер на тартора на групата. При претърсване на колата му “Опела Астра” полицаите открили пет пакетчета с марихуана и бучка амфетамин. Малко по-късно в полицейския капан попаднал и склададжията М.П. /22 г./. При извършените претърсвания са открити множество мобилни телефони, компютърни конфигурации и документи.
След 24-часовото им задържане, с постановление на прокуратурата в ареста за 72 часа остават организаторът -А.М., аверът му Н.К., Й.С., който събирал поръчките за наркотици по телефона и двамата охранители – С.Т. и П.П.
Работата по документирането на цялостната престъпна дейност на организираната престъпна група продължава.