Контрацепция

Оралните контрацептиви – предпазване от нежелана бременност

Оралните контрацептиви (ОК) като начин за предпазване от нежелана бременност все още са недостатъчно популярни. Може би недопустимо много жени не са наясно с допълнителните ползи от анти-бебе хапчетата. В тази статия ще ви разкажем именно за тях.

За съжаление дори съвременните образовани млади момичета днес продължават да робуват на стериотипи отпреди поне 20 години: противозачатъчните хапчета според тях водят до наднормено тегло и нежелано окосмяване, предизвикват депресии, ликвидират сексуалното желание… Всичко това щеше да е смешно, ако не беше тъжно – защото е белег на недостатъчна информираност за собственото здраве и тяло. А съвременната жена е длъжна да знае как да се грижи за себе си и да планира бременността си, което ще и позволи да се радва пълноценно на най-щастливото събитие в живота и.
Днес разполагаме с огромен избор за контрацептиви – а първото условия за правилен избор е изчерпателната информация за плюсовете и минусите на всеки от тях. Всяка таблетка ОК съдържа синтетичен аналог на два женски полови хормона – естроген и прогестерон. Благодарение на съчетанието им се осигурява надеждна защита от бременност:
– Под действието на ОК се потиска овулацията.
– Предизвиква се сгъстяване на слузта в шийката на матката. Плътното слизесто натрупване препречва входа на сперматозоидите към матката.
– Изменя се слизестата обвивка на матката. Така, ако оплождането все пак настъпи, зародишът попада не на мека, богата на кръвоносни съдове „основа“, а на по-груба, неподготвена повърхност.
При тези условия развитието на бременност на практика е невъзможно, тъй като защитата е тройна.

Контрацепция

Факт 1
Надеждност
По надеждност ОК могат да се конкурират само от стерилитета и вътрешноматочната контрацепция. При това фертилността (способността за забременяване, износване и раждане на здраво бебе) се възстановява напълно след спиране приема на препарата. Ако бременността настъпи след спиране или по време на приема (в резултат от пропусната таблетка), това не оказва влияние върху протичането на самата бременност и върху здравето на бебето.

Факт 2
Минуси на оралната контрацепция
Разбира се, както при всички лекарствени препарати, и ОК имат странични действия. Степента на тяхната проява зависи от индивидуалните особености на организма. Най-често срещаните са главоболие, гадене, раздразнителност, напрежение в гърдите, леко кървене между двата менструални цикъла, изменения в апетита и др. Но по правило тези нежелани ефекти отшумяват през първите три месеца от приема на ОК – през това време организмът привиква към новия режим на работа. Ако след три месеца няма подобрение, най-добре е след съвет с лекар да смениш марката контрацептиви.

Факт 3
Лечебните ефекти на ОК
Оралните контрацептиви не само предпазват от нежелана бременност, но притежават и лечебни свойства. При приема им се балансира мазната кожа на лицето, свиват се порите, намалява се окосмяването по ръцете и лицето. Освен това много жени остават доволни от увеличения размер на гръдната си обиколка по време на приема на анти-бебе хапчета. ОК облекчават и симптомите на предменструален синдром, намаляват кръвотечението, регулират месечния цикъл.

Факт 4
Контрол на менструацията
Противозачатъчните хапчета позволяват да се отсрочи началото на менструацията. За това е нужно да се продължи приемът на таблетки от новата опаковка без седемдневна пауза. И е напълно безвредно за здравето. Но имай предвид, че в този случай остава вероятността за леко кръвотечение между двата цикъла – особено ако приемаш ОК по-малко от 3 месеца. И все пак, прибягвай към този трик колкото е възможно най-рядко, за да не нарушаваш режима на организма си.

Факт 5
Задържане на течности
Напълняването е възможно само в случай на задържане на вода от организма при прием на ОК. Можеш да го избегнеш, като в първите месеци следиш теглото си и смениш препарата, ако установиш няколко килограма в повече.

Факт 6
Смяна на ОК
Ако си приемала ОК, съдържащи 21 таблетки, трябва да започнеш блистера от новата марка не по-късно от деня след седемдневната пауза. Или веднага на следващия ден след 21-вата таблетка. Но при смяна на препарата, задължително се консултирай с гинеколога си. При правилна смяна на ОК не са необходими допълнителни средства за предпазване от бременност.

Факт 7
Прием на ОК, когато си болна
Доказано е, че лечението с антибиотици и лекарства против спазми, а също и диария, продължаваща няколко дни, понижават контрацептивния ефект на ОК. В този случай е необходимо да се използва допълнителен метод за предпазване до приключване на опаковката. При повръщане (до 3 часа след приема на таблетката) трябва да се приеме още едно хапче.

Факт 8
Пушене и орални контрацептиви
При пушачките рискът от негативни странични ефекти значително нараства. Затова пушещите жени под 35-годишна възраст е най-добре да приемат контрацептиви с минимално съдържание на естроген. За пушачките над 35 години оралната контрацепция е противопоказна.

Факт 9
Бременност по време на прием на ОК
Ако няколко дни след приема на последната таблетка от опаковката не настъпи кръвотечение, трябва да се обърнеш към лекар и да направиш тест за бременност. Вероятно ще се наложи да смениш марката на хапчетата. Ако пък, въпреки минималната вероятност, се установи бременност, приемът на таблетки моментално трябва да бъде преустановен.

Факт 10
Почивка от ОК
Някои лекари съветват периодично да се прави почивка от ОК (веднъж на 6-9 месеца), според други паузата от месец-два не е строго необходима. Затова най-добре се посъветвай с личния си гинеколог. Имай предвид, че по време на почивката има голяма вероятност за забременяване, затова използвай други контрацептивни средства. Ако пък бременността е планирана, изчакай един месец след приема на последния блистер – за да се възстанови нормалния баланс в организма.