Операция “Кредиторите” се проведе в Ямбол

Задържани са собственик на заложна къща и негов служител

Специализираната полицейска операция е проведена вчера от служители на териториалното звено „Борба с организираната престъпност” и Икономическа полиция при ОДМВР- Ямбол, под прякото наблюдение на прокуратурата. Тя е реализирана след продължителни оперативни действия на спецполицаите и наблюдение на заложна къща на ул. “Сливница” в Ямбол. В полезрението им попаднали собственикът на фирмата Ж.Ж. /38г./ и неговият служител С.С./39г./, криминално проявен. Така преди дни С.С. – продавач консултант в заложната къща, бил задържан докато теглел пари от банкомат с чужда кредитна карта, а в него антимафиотите открили голямо количество дебитни карти. По случая било образувано досъдебно производство.
В хода на разследването, вчера към 17.00 часа спецаполицаите атакували офиса на Ж.Ж., където установили, че в заложната къща се извършвала банкова дейност без съответното разрешение.Оттам са иззети множество договори за заеми, около 300 дебитни карти, записи на заповед, схеми за разсрочено плащане, списъци на лица, получили кредити и компютърна конфигурация. По първоначални данни, Ж.Ж. и С.С. са се занимавали с лихварство от годините, като само през последните две години са раздали заеми за около 150 000 лева. Лихвите варирали от 30 до 100 % на месец.
Двамата мъже са задържани за 24 часа в полицейския арест. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 252 от НК, работата продължава.