Опасни червила

Германското списание ?ko-Test подложи на тест 306 вида червила, като на 121 постави оценка „среден“, а други 44 получиха „слаб“. Главният извод: високата цена на стоката не гарантира нейната безопасност за здравето, съобщава „Дойче Веле“.

Скъпите червила, включително на известни френски производители, могат да предизвикат онкологични заболявания, докато сравнително евтините червила на малко известни фирми са получили добри оценки от експертите. Това показват резултатите от изследване, проведено от германското списание ?ko-Test. Те ще бъдът публикувани в августовския му брой. Общо са били тествани 306 различни червила. 121 от тях са получили оценка „среден“, а 44 – „слаб“. Сред последните са се оказали и продукти на редица известни френски фирми, които се смятат за синоним на високо качество. „Скъпата козметика не оправдава своята цена“, смята редакторът на ?ko-Test Юрген Щелпфлюг. По думите му, червило за 2,49 евро е показало по-добри резултати, отколкото това, което е струвало 30 евро.

В много от червилата експертите са открили вещества, които са вредни за здравето. Някои са съдържали оцветителя тартразин, който може да предизвика неприятно парене. Освен това, в някои даже са открити отровното вещество анилин, което може да доведе до развитието на онкологични заболявания. В моного от пробите са намерени вредни съставки, като парафин, петролни продукти и силикон. Оценка среден са получили червилата на Chanel „Rouge Allure Lip Colour 09 Lover“ и Christian Dior „Rouge Dior Lipcolor 999 Celebrity Red“. Те съдържат парафин, силикон, петролни продукти и анилин.

Положителните отзиви на специалистите са получили едни от най-евтините продукти – на фирмата Dr. Hauschka и Schlecker, които струват едва 2,49 евро. От списанието още веднъж напомниха, че производителите са длъжни да предоставят на потребителите пълната информация за използваните от тях материали. От компаниите Chanel, Dior и Procter & Gamble са отказали да съобщят пред изданието информация за съдържанието на тяхната козметична продукция. /БГНЕС