Онлайн брокери

Допреди няколко години международните борси бяха запазено място изключително за големите финансови играчи, каквито са търговските и инвестиционни банки, застрахователните дружества, пенсионните и хедж фондове. Индивидуалните вложители също можеха да купуват ценни книжа на една или друга компания, но единствено чрез своите обслужващи банки, като забавяния от по няколко часа до няколко дни бяха нещо обичайно. Да не говорим за родните инвеститори, които изобщо не можеха и да си помислят, че могат да притежават акции на технологични гиганти или на огромни автомобилни корпорации. Сега ситуацията е доста по-различна.

Почти 60% от обема на борсовата търговия се извършва по електронен път. Поръчките се пренасят за секунда към борсата, само с едно единствено натискане на даден бутон и благодарение на електронните борси като Nasdq, Xetra, Eurex. Именно това позволи на дребните вложители и индивидуални инвеститори вече свободно да търгуват с акции. Българите също имат таква възможност. Така че на практика днес всеки може да търгува фючърси, опции и акции. При тези инструменти често се наблюдават екстремни курсови колебания дори и в рамките на един ден, от което при търговия в реално време би могло да се извлекат добри печалби и без да се поддържат високорискови позиции за по-дълго време. Освен това инвеститорите, които до скоро изнервено са наблюдавали сриващите се акции, днес могат да печелят от същите тези борсови крахове.При очаквания за понижаващи се курсове те просто правят така наречените къси продажби (взимане назаем на ценни книжа, чийто цени се очаква да паднат, след като очакванията се сбъднат, започва обратното им изкупуване, но на по-ниска цена). За да се търгуват акции от която и да е точка на света, наWall Street например е нужен само онлайн брокер и компютър. Брокерите, които предлагат услугите си в интернет, са близо 1500. Голяма част от банките също предлагат брокерски услуги, но комисионните им се движат в границите от $18 до $25 за сделка (т.е. откриване или закриване на позиция), което е доста скъпо. Как да си изберете онлайн брокер, който да защитава вашите интереси и на когото да имате доверие? Наколко са основните изисквания, на които би трябвало да отговаря той:

Комисионните по сделката трябва да са не повече от $10 – $12. Голяма част от онлайн брокерите и онлайн маркет мейкърите предлагат и търговия без каквито и да било комисионни, като формират приходите си само от така наречените спред-разликата между курс купува и курс продава. Все пак маркет мейкърите за разлика от брокерите разполагат със собствена  интернет страница  (трейдинг деск) за търговия с акции и клиентът прави сделката, като директно купува или продава акции по котировките, които вижда на екрана. Онлайн брокерът само приема поръчките и ги насочва за изпълнениекъм борсовия посредник. Скоростта за регистриране на подадена поръчка за покупка или продажба на акциите трябва да е висока; –    Трейдинг дескът и допълнителните възможности за представяне на информация трябва да са лесни за боравене и да предлагат информация в реално време; Да гарантира висако ликвидност, защото ако това изискване не е налице, поръчките запокупка или продажба на акции ще се бавят дълго време, преди да бъдат изпълнени от онлайн брокера.

По-надолу е направено кратко описание на някои от посредниците, които заемат челните места на класациите за Интернет онлайн-брокери.