Около 360 хил. лв. е отпуснала държавата за провеждането на Българската антарктическа експедиция

Около 360 хил. лв. е отпуснала държавата за провеждането на Българската антарктическа експедиция. Това каза пред Агенция „Фокус” Никола Петков, програмен мениджър на експедицията. Бюджетът стига само за транспорт на участниците, храна и гориво за поддържане на българската база „Св. Климент Охридски” на о-в Ливингстън. На човек се падат около 2000 евро за билет до Антарктида. Експедицията ни не ползва собствен транспорт, тъй като за това няма средства. Тази година българските участници са стигнали до Антарктида благодарение на испанската антарктическа програма и нейния транспорт до ледения континент.
Научният проект, който българските учени изпълняват, се финансира от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), но се превеждат по отделна сметка. Проектът е геолого-еколожки – изследват се скалите, полезните изкопаеми и др. Ще бъде направен и екологичен мониторинг на биосферата.
Освен това българската експедиция участва и във втори – международен проект, съвместно с няколко други държави – Португалия, Испания и Аржентина. Изследванията на учените са свързани с глобалното затопляне, протичащите процеси в слоевете на ледената кора.
Първата група, пристигнала в българската база, е работила за разконсервирането й и подготовката за пристигането на останалите членове. Българската експедиция е от около 30 души. Тя ще приключи между 6 и 11 февруари 2010 г. като участниците ще се приберат у нас в зависимост от транспорта на другите експедиции. Групата на учените ще напусне в края на януари.
Юлиан ХРИСТОВ/Агенция “Фокус”/