Одеколон на 300 години

През изминалата седмица най-старата парфюмерийна фабрика в света празнува своя рожден ден номер 300. Тази фабрика не е нито в Париж, нито в Милано, а в Кьолн. Там се произвежда известният по цял свят „Eau de Cologne“.

В началото на 1709 година италианският производител на парфюми Джовани Мария Фарина пише до брат си: „Успях да изобретя ухание, което ми напомня на италианска утрин, на нарциси, портокалови цветчета малко след дъжд. Освежава ме.“

По това време Фарина от много години вече живее в Кьолн. Затова и нарича новото си изобретение на този най-северен италиански град, както до ден днешен хората от Кьолн обичат да се определят. Така започва историята на „Одеколон“, в България отдавна превърнало се в събирателно понятие за онази течност, която мъжете си пръскат по лицето след бръснене. В цялата тристагодишна история на този парфюм едва 30 души са знаели тайната му рецепта. Един от тях е Йохан Мария Фарина, днешният изпълнителен директор на фирмата: „Най-важното е всяка малко наше шишенце да има същия мирис като другите ни продукти под името „Одеколон“. Нещо като шампанско – смесваш много различни вина по определена рецепта, но накрая винаги трябва да получаваш еднакъв вкус. Нещо подобно е и с одеколона. Ако някоя реколта има друг мирис от обикновено, тогава наваксваме това с добавянето на смес от други растения, за да получим типичното ухание на одеколон.“ Продуктът на италианеца Фарина добива световна известност, но е лукс за повечето хора поради високата си цена. Едно малко шишенце струва близо 1000 евро. Архиепоскопът и курфюрст на Кьолн Клеменс Август е изразходвал месечно одеколон на днешната цена на една чисто нова кола средна класа. Наполеон е стигал още по-далеч, изразходвайки едно цяло шишенце одеколон на ден.

Четете още във Fashion.bg