Обувките – най-голямата страст на жената

Обувките са най-голямата страст на жената Много книги са написани за това колко жената се възхищава на обувките и въпреки това все още не е разкрита тайната за това. В списъка от мистерии в мъжко-женските отношения обувките заемат високо място. А мъжете никога няма да разберат съществуващата връзка между всеки чифт обувки и тяхната собственичка, както и твърденията, че жената никога не може да има прекалено много обувки.

Обувките са един от най-старите открития на човечеството, въпреки че в началото са били само форма от трема, кожа или козина предназначена да пази краката от студ и острите камъни. Обувките много често се споменават и в Библията, а рисунки на обувки са открити и по стените на египетските храмове и гробниците на фараоните. И все пак някъде към 1850 г. започват да се различават лявата от дясната обувка. До тогава повечето обущари са правили еднакви обувки и за двата крака. Откритието на първата обувка с токче се приписва на Леонардо Да Винчи. Тази обувка първо е била хит сред представителите на по-силния пол на европейската аристокрация, което има и своето просто обяснение. по онова време ездата е била част от ежедневния живот, а по-високото токче осигурявало стабилност на крака. И понеже с ездата основно се занимавали богатите, а бедните по същото време е трябвало да работят, токчетата много бързо са станали статут, символ на благополучие и обувките за езда много бързо се пренесли и в ежедневието. Мъжете от онова време, които държали на добрия си вид, се разхождали с обувки на токчета.

Сватбата на Катерина Медичи с Орлеанския херцог през 1533 въвежда и токчетата в женската мода. А именно булката е поръчала обувки с токче от известните майстори на Флоренция и когато се разходила с такъв вид обувки, те веднага са станали хит сред европейската аристокрация. И така започва страстта по токчетата….и през следващите 200 г. колко по-висок е бил статута на жената толкова по-високо е било токчето. След това Френската революция, след многото други важни неща е променила и отношението към токчетата. И изведнъж е станало много неприлично да се демонстрира какъв и да е знак на аристократизъм. Високите токчета се снижиха и жената отново се доближи до земята.

В края на 19 век модата с високите токчета се завърна и от тогава непрекъснато присъстват. Историята на обувките и особено на дамските, получавала все по-голямо значение в модата и културата и то във феноменален смисъл. А днес в 21 век те са най-лъскавия дамски фетиш. Както е известно, повечето от жените винаги нямат какво да облекат и никога не са достатъчно слаби, така те нямат и достатъчно обувки в шкафовете си. Първи са италианците които разбират, необузданата нужда на жените за добри обувки. затова и до ден днешен италианските обувки се смятат за най-качествените в света.

Четете още във fashion.bg