Обстановка на територията на страната, метереологична прогноза

novini от 06:00 часа на 06.12.2009 г. до 06:00 часа на 07.12.2009 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Днес ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над отделни райони в следобедните часове. Преди обяд на много места в низините и котловините ще бъде и мъгливо. Почти тихо. Максимални температури между 8° и 13°, в София около 9°.
РЕГИСТРИРАНИ БЕДСТВИЯ И АВАРИИ

ИНЦИДЕНТИ С ПРИРОДЕН ХАРАКТЕР

По данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН на 06.12.2009 г. в 19 часа и 11 минути българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 450 км. в посока Изток – Североизток от гр. София, на територията на страната.
Земетресението е с магнитуд около 3 по скалата на Рихтер и е усетено на територията на страната в района на гр. Шабла и с. Камен бряг, общ. Каварна, обл. Добрич.
Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

***

По данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН на 06.12.2009 г. в 22 часа и 15 минути българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 400 км. в посока Североизток от гр. София, извън територията на страната (Р. Румъния).
Земетресението е с магнитуд около 3,9 по скалата на Рихтер и не е усетено на територията на страната.

ИНЦИДЕНТИ С ТЕХНОГЕНЕН ХАРАКТЕР

Област Варна
Община Варна
На 06.12.2009 г. към 7:50 часа е получен сигнал от РЦ-112 за удавник в района на крайбрежната алея в Морската градина на гр. Варна.
Водолазна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Варна е извадила удавена 58- годишна жена, която е предадена на следствените органи.

Област Русе
Община Русе
На 06.12.2009 г. към 21:46 часа е получен сигнал от РЦ-112 за счупен живачен термометър в ап. 1, вх. Б, бл. „Калиакра”, ул. „Студентска”, гр. Русе.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област е събрала живака и обработила мястото.
Пострадали няма.

Област Ямбол
Община Ямбол
На 07.12.2009 г. към 00:30 часа е получен сигнал от РЦ-112 за катастрофирал лек автомобил в електрически стълб на кръстовището на булевардите. „Ген. В. Заимов” и                        „Д. Благоев”. Пострадал е водачът на автомобила, който е транспортиран от екип на ЦСМП – Ямбол.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Ямбол е осигурила необходимото осветление за подпомагане на дейността на следствените органи.

ДРУГИ
Област Добрич
Община Балчик
На 06.12.2009 г. към 10:53 часа е получен сигнал от РЦ-112 за надвиснали големи дъски от новостроящ се обект в района на църквата „Свети Никола”, кв. „Гимиджи”, гр. Балчик.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Добрич е отстранила дъските и обезопасила района с лента.
Пострадали няма.

Община Добрич
На 06.12.2009 г. към 12:55 часа е получен сигнал от гражданин за самозаключила се възрастна жена на ул. „Ст. Михайловски” № 2, гр. Добрич.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Добрич е отключила апартамента, без да се налага разбиване на входната врата.
Пострадали няма.

Област Русе
Община Борово
На 06.12.2009 г. към 15:23 часа е получен сигнал от РЦ-112 за опасно наклонени дървета над пътното платно по пътя Русе – София в района на с. Волово.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Русе е установила, че дърветата не представляват опасност за преминаващите МПС, тъй като са на разстояние от пътното платно. Уведомени са компетентните органи за нарязването и премахването на дърветата.
Пострадали няма.

Област София
Община Столична
На 06.12.2009 г. към 10:44 часа е получен сигнал от РЦ-112 за качило се коте на дърво в ж.к. „Младост – 2”, бл. 244, гр. София.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Н. Габровски) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област София е свалила котето.

На 06.12.2009 г. спасителни групи от отдели „Аварийно-спасителни дейности” към Териториални дирекции „Гражданска защита” – области: Благоевград, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Шумен, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково са патрулирали по пътищата в съответните области за предотвратяване на ПТП-та на места с интензивно движение на автомобили.