Обстановка на територията на страната, аварии, бедствия, инциденти

Българияот 06:00 часа на 07.12.2009 г. до 06:00 часа на 08.12.2009 г.

РЕГИСТРИРАНИ БЕДСТВИЯ И АВАРИИ

ИНЦИДЕНТИ С ПРИРОДЕН ХАРАКТЕР

Област София
Община Триадица
На 07 декември към 08:15 часа е получен сигнал от 21 ОДЗ за наводнен приземен етаж в 21 ОДЗ в кв. „Иван Вазов” на ул. „Стефан Малинов” № 2 в София.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Коломан) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област София е отводнила помещението.
Пострадали няма.

Област Смолян
Община Смолян
На 07 декември към 20:37 часа от РЦ-112 са постъпили сигнали за свлачище на главния път между селата Бостина и Соколовци в местността Хубча и за паднала скала на пътя в близост до същата местност.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Смолян е установила на място, че премахването на скалните отломки е нужна фадрома. Екип на ОПУ е разчистил пътния участък, а спасителите от Гражданска защита са премахнали паднали камъни по пътя за Рожен.
Пострадали няма.

ИНЦИДЕНТИ С ТЕХНОГЕНЕН ХАРАКТЕР

Област Бургас
Община Бургас
На 07 декември към 10:11 часа е получен сигнал от РЦ-112 за обгазяване и силна миризма в комплекс „Славейков”, ул. „Крайезерна” в Бургас.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Бургас е извършила контролни измервания и не е констатирала отклонение от нормалните стойности.

Област Ловеч
Община Троян
Към 21:49 часа на 7 декември е получен сигнал от РЦ-112 за паднала в дере на река кола с пътници. Инцидентът е станал между втори и трети мост по пътя Троян-Чифлик в землището на село Чифлик.
При проведен с деж. РПУ – Троян разговор за събиране на повече подробности за катастрофата е установено, че органите на полицията в Троян са били на мястото на събитието и са установили, че сигналът е фалшив.

Област Монтана
Община Монтана

Към 09:42 часа на 7 декември е получен сигнал от РЦ-112 за счупен живачен термометър  в детска ясла на ул. „Иглика” № 1 в Монтана.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Монтана е събрала живака и обработила мястото на инцидента. Пострадали няма.
***
На 07 декември към 18:15 часа е получен сигнал от РЦ-112 за инцидент с тежкотоварен автомобил /ТИР/, натоварен с облицовъчни мраморни плочи, който при маневра се накланя и опира носещата колона на покрива на бензиностанцията на ОМВ на бул. „Трети март” в Монтана.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Монтана е изправила и укрепила товара. Тежкотоварният автомобил е продължил по пътя си. Няма пострадали хора.

Област Плевен
Община Плевен
Към 15:27 часа на 7 декември е получен сигнал от гражданка за счупен живачен термометър и разпръснат живак в ап. 1, вх. 1, бл. 133, ж.к. „Сторгозия” в Плевен.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Плевен е събрала живака и е обработила мястото.

Област София
Община Красно село

На 07 декември към 12:12 часа е получен сигнал от 6-то РПУ за изтичане на газ от лек автомобил Рено на ул. „Княгиня Клементина” № 26 в кв. „Красно село” в  София.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Коломан) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област София е установила, че е спукан тръбопровода на газовата бутилка. Спасителите спрели притока на газ и изолирали бутилката.
Автомобилът е изтеглен на безопасно място в присъствието на собственика.
Пострадали няма.

Област Стара Загора
Община Стара Загора
На 07 декември към 09:17 часа е получен сигнал от РЦ-112 за гръмнал бойлер в кв. „Зора” на ул. „Сирма войвода” № 2, ет. 3, ап. 7 в Стара Загора.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Стара Загора е установила, че бойлерът не е гръмнал, а само ел. инсталацията  се е запалила.
Пострадали няма.

Област Ямбол
Община Ямбол
Към 07:25 часа е получен сигнал за излязъл от пътното платно автомобил и влязъл в канавка на ул. „Индже войвода” в Ямбол.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Ямбол е изтеглила автомобила съвместно с фирма за Пътна помощ.

ДРУГИ
Област Бургас
Община Бургас
На 07 декември към 14:02 часа е получен сигнал от РЦ-112 за котка във вход А на блок 168 на бул. „Демокрация” в Бургас. Поискано е съдействие, тъй като котката била агресивна и живеещите в блока не могли  да я прогонят.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Бургас) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Бургас е хванала животното и го пуснала на свобода.
Пострадали няма.

Област Русе
Община Русе
На 07 декември към 20:16 часа е получен сигнал от РЦ-112 за заключена жена на терасата от малкото й дете в ж.к „Цюр” 4 вх. 3 ет. 2  в Русе.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Русе на място установява, че съпруга на заключената жена не изчаква аварийно-спасителната група, качва се на терасата и счупва стъклото на вратата.
Случаят е приключил без пострадали.

Област Шумен
Община Шумен

На 07 декември към 18:57 часа е получен сигнал от ОбщСС за липса на капак на отводнителна шахта в индустриалната зона на Шумен след фирма „Фикосота”, вследствие на което се образувала дупка на шосето, представляваща опасност за преминаващите автомобили.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Шумен е установила, че капака е на мястото си, но шахтата е пропаднала. Спасителите са обозначили мястото.
Уведомен е дежурният на ОбщСС – Шумен за предприемане на по-нататъшни действия от общината по отстраняване на проблема.

През изминалото денонощие екипи на ГД”ГЗ” са извършили общо 12  бр. СНАВР.