ОБСТАНОВКАТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА – РЕГИСТРИРАНИ БЕДСТВИЯ И АВАРИИ ИНЦИДЕНТИ С ПРИРОДЕН ХАРАКТЕР

bulgariaПо данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН, на 14.12.2009 г. към 12 часа и 44 минути българско време е регистрирано земетресение с епицентър на около 230 км. в източна  посока от София на територията на страната.
Земетресението е с магнитуд около 2,3 по скалата на Рихтер и е усетено на територията на страната – в района на  Старжица и село Асеново, обл. В. Търново.
Няма пострадали хора и нанесени материални щети.
Област Бургас
Община Бургас
Към 08:00 часа е получен сигнал от Общинския Съвет за Сигурност за закъсал автобус между с. Изворище и вилна зона в община Бургас.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Бургас) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Бургас е изтеглила автобуса.
Община Карнобат
От телефон 112 към 08:42 часа е получен сигнал за закъсал лек автомобил „Пежо” между селата Искра и Огнен.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Айтос) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Бургас е изтеглила автомобила.
Област Велико Търново
Община Елена
Към 12:00 часа съгласно информацията от ОКИЦ-В. Търново е получен сигнал от РЦ „112” за излязъл автомобил Опел Вектра с румънски граждани от пътното платно на 3 км от гр. Елена в посока Твърдица.
Група от община Елена е изпратена с ръководител инспектор по Гражданска защита за да окаже помощ на бедстващите румънски граждани.
Област Добрич
Община Добрич
Към 12:00 часа съгласно информацията от ОКИЦ-Добрич е получен сигнал от Второ РПУ-Добрич за закъсали два  леки автомобила  на път Добрич – Ген.Тошево около разклона за село Царевец. Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Добрич пристигнала на мястото на събитието и обозначен със сигнална лента района. Посредством лебедка на специалния  автомобил, закъсалите леки автомобили Пежо и Рено са изтеглени на безопасно място.
Движението по пътя е възстановено.
При придвижването си към базата спасителите помогнали на още два автомобила попаднали в преспи – Дачия и Опел.
Област Кюстендил
Община Кюстендил
Към 11:10 часа постъпила информация, че по разпореждане на областния управител е необходимо обследване на пътя махала „Чеканец” – село Сажденик. Вследствие наводнението от 10 ноември  пътят продължава да се руши.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Кюстендил е извършила обследване на пътя и установила, че пътя на 7-мия км след „Чекански мост” до село Сажденик е непроходим.
Уведомен е областният управител.
Област Кърджали
Община Кърджали
Към 17:06 часа е получен сигнал от телефон 112 за закъсал в канавка товарен автомобил – сметосъбирач, който се наклонил на една страна в село Ястреб.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Кърджали е изтеглила тежкотоварния автомобил.
Пострадали няма.
Община Момчилгард
Към 19:35 часа е получен сигнал от гражданин за закъсал извън пътя товарен автомобил на фирма „Титан Клинър”, който има опасност да пропадне в пропаст на три км след с. Нановица в посока яз. „Студен калденец”. Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Кърджали е изтеглила закъсалия товарен автомобил.
Пострадали няма.
Област Пловдив
Община Калояново
Към 00:23 часа е получен сигнал от телефон 112 за закъсала в калта линейка със сърдечноболна жена, получила криза на ж.п. прелеза до спирка Светлина, село Песнопой.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Пловдив е заминала към мястото за извличане на линейката. Към 01:30 часа дежурният екип намери закъсалата линейка, взе лекаря с Ланд Ровър и го закара до дома на болната жена във вилната зона на село Песнопой, близо до жп спирка Отдих.
След прегледа на болната, екипът от отдел АСД на ТД „ГЗ”- Пловдив върна лекаря обратно до закъсалата линейка.
Област София
Община Столична
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Локорско) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област София е премахнала ледени висулки на моста „Чавдар” в столицата.

Област Шумен
Община Нови Пазар
От телефон 112  към 06:15 часа е получен сигнал за разчистване на пътя и изтегляне на разнасящ хляб микробус, закъсал от Нови пазар в посока Мировци на отсечката от Красен дол за Писарево. Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Шумен е изтеглила закъсалия микробус.
Разчистването на пътя е извършено от пътноподдържаща фирма от община Нови Пазар.
Пътната обстановка в района се нормализирала.
ИНЦИДЕНТИ С ТЕХНОГЕНЕН ХАРАКТЕР
Област Бургас
Община Бургас
Към 15:20 часа е получен сигнал от РЦ „112” за падаща мазилка от четириетажен жилищен блок на ул. „Г. Кирков” № 1, срещу безистена в  Бургас.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Бургас) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Бургас е изпратена на мястото на инцидента.
Извършен е оглед на сградата и е предадено на собственика на апартамента да вземе мерки за отстраняване на мазилката. Мястото не може да бъде обезопасено.
***
От телефон 112 към 18:32 часа е получен сигнал за счупен живачен термометър в апартамент на ет. 7, вх. 2, бл. 66, ж.к. „Братя Миладинови” в Бургас.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Бургас) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Бургас е обработила и почистила мястото.
Област Враца
Община Враца
Към 14:55 часа е получен сигнал от телефон 112 за счупен живачен термометър  на ул. „Вардар” № 3, ет. 2, ап. 4 във  Враца.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Враца е събрала живака, обработила мястото и извършила измервания. Наличие на живачни пари не са констатирани.
Област Габрово
Община Габрово
към 18:30 часа е получен сигнал от телефон 112 за счупен живачен термометър и разпилян живак в частен дом на ул. „Седянкова ливада” №19 в  Габрово.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Габрово е събрала живака и е обработила мястото.
Област Добрич
Община Добрич
Към 13:41 часа е получен сигнал от телефон 112 за ПТП с автомобил при излизане от кв. „Рилци” в посока за Силистра, на територията на общ. Добрич. Водачът е със затиснати крака и не може да излезе от автомобила.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област Добрич е оказала помощ на мястото на инцидента.
Водачът е транспортиран от екип на ЦСМП до МБАЛ – Добрич.
ДРУГИ
Област София
Община Столична
Към 15:24 часа е получен сигнал от телефон 112 за котка на дърво в  Банкя на ул. „Тракия” № 3.
Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” (Коломан) към Териториална дирекция „Гражданска защита” – област София на входа на Банкя помага на пострадали при ПТП между два леки автомобила.
След натоварване на пострадалия водач в автомобил на Спешна медицинска помощ, спасителите са свалили котката.
През изминалото денонощие екипи на ГД”ГЗ” са извършили общо 17 СНАВР.