Обстановката в Югоизточна България продължава да бъде усложнена

Спасителните екипи работят на денонощен режим, създадена е организация за привличане на допълнителни сили и средства при необходимост

Обстановката на територията на Югоизточна България остава усложнена, информират от Ситуационния център в МВР. Вследствие на повишеното ниво на река Тунджа при град Елхово е възникнал разлив. По разпореждане на главния секретар на МВР в долната част на града, където има залети улици, съвместни екипи на Охранителна полиция, Гранична полиция, Пожарна безопасност и спасяване и Гражданска защита изграждат защитни диги по улиците. Повишена е готовността за действие на поделенията на пожарната и Гражданска защита в съседните области, в случай че възникне необходимост от допълнителни сили и средства в района. Организирано е постоянно отводняване на сградите, за да не се допусне нивото на водата да достигне до ел. таблата. Евакуирани са възрастни хора, живеещи на ниските етажи. Предприети са и незабавни действия  по евакуацията на около 80 животни от наводнени ферми. За оглед и оценка на обстановката на място е изпратена оперативна група от Областно управление „Гражданска защита” – Ямбол. Осъществява се постоянно наблюдение на нивото на реката. Към момента има наводнени къщи и дворове в общините Тунджа и Стралджа. Екипите на пожарната и Гражданска защита имат готовност за отводняване на засегнатите терени и обекти след оттеглянето на водата.
Река Камчия е преляла до с. Камен Дял, община Дългопол, но е ограничена от дигите. По сведение от тел. 112, река Батова в с. Долище, идваща от посока с. Новаково, е преляла по централната улица, преминава през центъра и се влива в другата река. Няма информация за пострадали къщи. Следи се и състоянието на река Тунджа след язовир „Жребчево”, при бент „Бинкос” и при необходимост ВЕЦ „Жребчево” ще преустанови незабавно преработването на водното количество, необходимо за осигуряване на минимално допустим отток в реката след язовира. Притокът на язовир Ивайловград, към язовира леко е намалял в сравнение с вчерашния ден, а другите два язовира от каскада Арда разполагат все още със свободни обеми за поемане на по-голям приток.
Поради очакваните валежи в неделя срещу понеделник има вероятност от нови повишения на речните нива на реките във водосборите на реките Места, Марица, Тунджа и Арда.
В резултат на двудневна операция, проведена от Гражданска защита, пътят за с. Мугла, общ. Смолян е разчистен от снежните преспи и отворен за движение на високопроходими автомобили. Продължава работата по разширяване на пътното платно.
Във връзка с усложнената обстановка на територията на страната Ситуационният център на МВР е преминал в денонощен режим на работа.